logo
Decizie "Cu privire la examinarea adresării Centrului Naţional pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal"
2018-04-19 20:01:19

Examinând în şedinţa publică din 30 martie 2018 adresarea nr. 02.1-07/572 din 16 martie 2018 a Direcţiei Generale Supraveghere şi Conformitate a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) al Republicii Moldova, semnată de doamna Tatiana Pleşca, şef Direcţie generală, în care CNPDCP informează Consiliul de Presă că a examinat petiţiile a şase subiecţi de date cu caracter personal cu acelaşi obiect de sesizare, şi anume legalitatea operaţiunii de publicare în spaţiul mediatic a unor informaţii ce compilează date cu caracter personal; CNPDCP solicită Consiliului de Presă „întreprinderea măsurilor necesare în vederea sensibilizării exponenţilor mass-media cu referire la subiectul de referinţă în scopul prevenirii cazurilor analogice” (citat din adresare),

bazându-se pe prevederile Regulamentului de activitate a Consiliului de Presă[1],

              

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă ia act de adresarea Direcţiei Generale Supraveghere şi Conformitate a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova.
  2. Secretariatul Consiliului de Presă va transmite Direcţiei Generale Supraveghere şi Conformitate a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal un răspuns, în care va menţiona că, în limita competenţelor sale statutare, Consiliul de Presă a recomandat instituţiilor mass-media anterior şi le va recomanda pe viitor să asigure protecţia datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova şi a Convenţiei europene pentru protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal. Totodată, Consiliul de Presă consideră important să nu fie admise limitări excesive în acest domeniu, fapt care ar descuraja investigaţiile jurnalistice şi ar afecta exercitarea profesiei de jurnalist în scopul servirii interesului public.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

​mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 07 din 30 martie 2018

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?