logo
„Jurnaliștii formează opinia publică și trebuie să se conducă de bunul simț în profesia lor”
2018-02-23 22:27:31

O masă rotundă cu tema „Etica jurnalistă ca dovadă a respectului pentru profesie şi pentru consumatorii de media” a avut loc la Comrat, fiind organizată de Consiliul de Presă. Jurnaliști cu experienţă şi studenți la facultatea de jurnalism, reprezentanți ai societății civile şi alţi consumatori de produse mediatice au discutat despre provocările şi dilemele etice care stau în faţa jurnaliştilor din Moldova, au căutat răspunsuri la întrebările: cine are mai multă nevoie de etică şi deontologie jurnalistică – jurnaliştii înşişi sau publicul care consumă media? ce este mai important: faptele sau opiniile? de ce unii jurnalişti neglijează dreptul la demnitate al persoanelor despre care relatează?

”Jurnaliștii profesioniști din Moldova şi din oricare altă țară a lumii respectă Codul deontologic şi ceea ce se numeşte bunele practici jurnalistice, demonstrând astfel respectul pentru consumatorii de presă care vor să primească informaţii obiective, nu manipulări şi distorsionări. La rândul său, publicul poate influența calitatea produselor jurnalistice, reclamând de fiecare dată materialele jurnalistice prost documentate, părtinitoare, care încalcă drepturile omului”, a spus Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă din R. Moldova, care a prezentat mai multe cazuri de încălcare a normelor deontologice de către jurnaliști.

Întrebați despre misiunea și obligațiile jurnaliștilor, participanții la discuții au subliniat importanța separării faptelor de opinii în materialele jurnalistice, documentarea și verificarea informațiilor înainte de a fi publicate, dar și evitarea senzaționalului. „De fapt, misiunea jurnalistului este să aducă adevărul și să ofere publicului fapte”, consideră jurnalistul Dumitru Papazoglo care însă subliniază şi utilitatea exprimării unor opinii, dar bine documentate. „Etica este importantă pentru jurnaliști pentru că ei nu doar informează, ci şi formează, adică influenţează opinia publică. Astfel, ei trebuie să se conducă de bunul simț în profesia lor, ceea ce, din păcate, de multe ori nu se mai întâmplă. Jurnaliștii cu o anumită apartenență sau preferință politică trebuie să fie sinceri și să recunoască public dacă susțin un anumit partid sau politician”, este de părere consumatoarea de media Ala Fedoristova. „Este datoria noastră să verificăm bine informațiile înainte de a le publica și să fie atenți inclusiv cu informațiile pe care le distribuim pe rețelele sociale, pentru că avem o mare responsabilitate în formarea opiniei societății”, a precizat jurnalista Maria Parfenova.

Participanții la masa rotundă au adresat întrebări despre modul cum pot fi sancționați jurnaliștii care distribuie știri false şi ce poate face publicul pentru a-i responsabiliza, şi-au expus opiniile privind calitatea jurnalismului naţional şi regional, s-au interesat de procedurile de depunere a plângerilor şi adoptarea deciziilor de către Consiliul de Presă.

 

Masa rotundă a fost organizată de Consiliul de Presă cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?