logo
Cine finanțează jurnalismul de astăzi? Discutăm cu Marius Dragomir, la Forumul Mass-Media 2020
2020-11-14 18:34:03

#ForumulMedia2020 / Modelele de finanțare a mass-mediei în diferite țări, transparența finanțărilor și impactul acestora asupra independenței editoriale vor constitui teme de discuție cu expertul internațional Marius Dragomir la unul din atelierele din ziua a doua a Forumului Mass-Media 2020, pe 25 noiembrie. Forumul Mass-Media se desfășoară anual sub egida Consiliului de Presă și este finanțat de Fundația Soros-Moldova și alți donatori.

Marius Dragomir este directorul Centrului pentru Media, Date și Societate din cadrul  Universității Central Europene din Budapesta (Ungaria) și cercetător în domeniul mass-media, specializat în reglementarea mass-media și a comunicării, structuri de guvernare a serviciilor publice de difuzare, reglementarea proprietății în domeniul mediatic. Și-a început cariera de jurnalist în urmă cu circa 30 de ani în România, unde a lucrat pentru mai multe cotidiene locale, radio și posturi TV, iar din 1999 a lucrat pentru mass-media în limba engleză. În 2015, împreună cu un grup de jurnaliști și cercetători preocupați de starea jurnalismului independent și de relațiile spinoase dintre mass-media și putere, a co-fondat platforma Mediapowermonitor.org care acoperă tendințele în reglementare, afaceri și politici care influențează jurnalismul din toată lumea. La Forumul Mass-Media din Republica Moldova, Marius va prezenta studiul ”Cine finanțează jurnalismul de astăzi: cele mai recente tendințe”, în care sunt analizate modelele de finanțare ale jurnalismului în Europa și în câteva țări din spațiul ex-sovietic prin prisma impactului acestora asupra independenței editoriale.

Despre transparența finanțării mass-mediei din Republicii Moldova va vorbi expertul național Vasile State, președintele Asociației Presei Electronice APEL. 

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2020 are loc pe pagina web www.mediaforum.md/event/2020 și este deschisă până la 16 noiembrie 2020 inclusiv. 

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros-Moldova/Programul Mass-Media. Ediția 2020 a Forumului este co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?