logo
Consiliul de Presă a elaborat un îndrumar cu bune practici aplicate de redacțiile din Republica Moldova
2019-06-17 17:51:14

Consiliul de Presă a publicat un îndrumar cu bune practici în gestionarea activităţilor redacţiei și interacţiunea cu publicul, aplicate în ultimii doi ani de instituții mass-media din Republica Moldova și care merită să fie preluate de alte redacții.

„Activând într-un mediu puţin prietenos unui jurnalism corect și profesionist, unele instituţii mass-media de bună credinţă din Republica Moldova au început să inventeze și să aplice proprii și diverse metode de gestionare a activităţilor redacţiei, de interacţiune cu publicul sau de promovare. Pentru ca aceste bune practici să devină mai cunoscute tinerilor jurnaliști și redacţiilor care vor să-și îmbunătăţească activitatea, ne-am propus să studiem principalele „trucuri” pe care le aplică profesioniștii din ţară și să le publicăm într-o lucrare de sinteză”, menționează în introducerea îndrumarului „Bune practici în jurnalismul din Republica Moldova” autoarea Viorica Zaharia, expertă media și președintă a Consiliului de Presă.

Exemplele de bune practici sunt explicate și comentate de managerii redacțiilor. Mold-street.com, de exemplu, își publică documentul de proprietate și are propriul Cod de etică și integritate, TV8 are un document de conduită în alegeri, Agora.md și Unimedia.info aplică instrumente de raportare a greșelilor, Ziarul de Gardă, Newsmaker.md sau RISE.md prezintă cititorilor rapoarte anuale despre activitatea sa, dar și despre finanțatori, iar grupul de presă Realitatea include obligații deontologice în fișele de post ale reporterilor.

Lucrarea include și câteva recomandări, cum ar fi publicarea la vedere a informaţiei despre finanţatori, pentru a dovedi transparenţa și buna credinţă a redacţiei; elaborarea în redacții a unor ghiduri interne, care i-ar îndruma pe reporteri cum să se comporte pe rețelele sociale, cum și cu ce termeni să abordeze teme ca terorismul, extremismul sau alte subiecte care devin prioritare, în anumite perioade, pe agenda mass-media; instituirea în redacţii a funcţiei de fact-checker care ar putea fi exercitată și prin rotaţie/pe ture etc.

Îndrumarul „Bune practici în jurnalismul din Republica Moldova” poate fi descărcat de pe pagina web a Consiliului de Presă, rubrica Autoreglementarea mass-media/Ghiduri și publicații, acces direct aici.

Această publicaţie este parte a proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?