logo
Consiliul de Presă lansează concursul pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019
2019-08-14 09:52:12

Consiliul de Presă din Republica Moldova lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică 2019, la care pot participa toate instituțiile mass-media din R. Moldova. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi. Premiul a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice.

Conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare, aprobat de Consiliul de Presă, concursul se va desfăşura în câteva etape:

  • la prima etapă, va avea loc propunerea candidaților. În perioada 12 august – 2 septembrie 2019, instituțiile mass-media îşi pot propune candidatura de sine stătător sau pot fi propuse de către consumatorii de media (orice consumator de produse mass-media sau orice instituție/organizaţie/companie din Republica Moldova, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate) sau de un grup de experţi creat de Consiliul de Presă în acest scop. Candidaturile pot fi depuse printr-o scrisoare electronică expediată în adresa Secretariatului Consiliului de Presă, printr-o scrisoare simplă, expediată la sediul Consiliului sau prin completarea şi expedierea formularului tipizat de pe pagina web Mediaforum.md. Consiliul de Presă va examina candidaturile propuse și va publica un comunicat de presă cu lista candidaţilor admişi pentru participare în concurs;
  • la etapa a doua, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2019, vizitatorii platformei online MediaForum.md vor avea posibilitatea să le acorde puncte candidaţilor. Regulamentul concursului prevede aplicarea unor criterii care pot creşte sau descreşte punctajul acumulat de fiecare instituţie mass-media, cum ar fi: semnarea de către instituţia candidată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, numărul de plângeri împotriva redacţiei şi felul cum a respectat deciziile Consiliului de Presă după examinarea acestor plângeri etc.;
  • la etapa a treia a concursului, Consiliul de Presă va face totalizarea cumulativă a punctajului candidaților și va publica Lista (topul) institituţiilor media cu cea mai bună situaţie în clasamentul cumulativ al publicului, experţilor şi membrilor Consiliului de Presă.
  • la ultima etapă, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va lua decizia cu privire la acordarea sau neacordarea Premiului Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică 2019.

Regulamentul concursului şi procedura de propunere a candidaţilor la Premiul Naţional de etică şi deontologie jurnalistică 2019 pot fi consultate pe platforma online Mediaforum.md, accesând bannerul de pe site „Propune redacţia care merită!”.

Membrii Consiliului de Presă care reprezintă sau sunt angajaţi ai instituţiilor mass-media candidate la Premiu, nu vor participa în procesul de evaluare a candidaţilor şi la luarea deciziei finale privind desemnarea câștigătorului Premiului.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă consideră că în anul respectiv instituţiile mass-media candidate nu merită acest Premiu. Instituţia mass-media desemnată câştigătoare a Premiului nu va putea participa la concursul pentru decernarea Premiului timp de cinci ani din anul când a câştigat Premiul.

Consiliul de Presă poate decide retragerea Premiului pentru laureatul/laureaţii din anii precedenţi dacă constată încălcarea constantă de către aceştia a normelor deontologice şi a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă în anul 2015 în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice. În anii precedenţi, câştigători ai Premiului au fost: Biroul din Chişinău al postului de radio „Radio Europa Liberă” (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul „Ziarul de Gardă” (2017) și săptămânalul „SP” din Bălți (2018).

Premiul este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?