logo
Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul difuzării la câteva posturi de televiziune a reportajelor despre vizita la un liceu din Chişinău a unui grup de minori deţinuţi, fără ca identitatea acestora să fie protejată"
2014-12-18 19:43:40

Examinând în şedinţa publică din 18 decembrie 2014 autosesizarea în cazul difuzării la posturile de televiziune Canal 2, Canal 3, Prime TV şi Publika TV a unor reportaje despre vizita unui grup de deţinuţi minori de la Penitenciarul Goian la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău, inclusiv interviuri cu deţinuţii minori, fără ca imaginea lor să fie protejată,

vizionând şi analizând reportajele „Lecţii în libertate pentru şase deţinuţi minori” (Canal 2), „Clipe de libertate pentru minorii din puşcăria din Goian” (Canal 3), „Lecţia în LIBERTATE pentru şase deţinuţi minori” (Prime TV), „Cu gardienii la lecţii într-un liceu din capitală. Experienţa emoţionantă a şase deţinuţi minori” (Publika TV),

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

 

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că, în realizarea reportajelor despre vizita minorilor deţinuţi la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău, posturile de televiziune Canal 2, Canal 3, Prime TV şi Publika TV nu au asigurat protejarea efectivă a identităţii copiilor aflaţi în conflict cu legea, contrar prevederilor articolelor 4.13 şi 4.14 ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (4.13 Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor; 4.14 Fac excepţie situaţiile în care interesul public cere ca minorii să fie identificaţi. De asemenea, fac excepţie cazurile în care jurnalistul acţionează, cu acordul părinţilor sau tutorilor, în interesul superior al minorului).
  2. Consiliul de Presă reaminteşte instituţiilor mass-media şi administraţiei Penitenciarului nr. 10 Goian (dna Liuba Jignea) că Principiile directoare pentru realizarea interviurilor cu copiii[3], elaborate de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), promovează respectarea interesului superior al copilului în toate cazurile, iar dezvăluirea identităţii unui copil condamnat poate afecta procesul de reintegrare a acestuia. De asemenea, publicarea informaţiei ce conţine date cu caracter personal ale unui copil bănuit, acuzat ori condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni sau contravenţii, dacă acesta nu se ascunde de organele de drept ori de instanţele judecătoreşti, este interzisă prin Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei care a intrat în vigoare în iulie 2013.
  3. Consiliul de Presă solicită editorilor posturilor de televiziune Canal 2, Canal 3, Prime TV şi Publika TV să asigure protejarea efectivă a identităţii copiilor aflaţi în conflict cu legea în reportajele difuzate sau plasate pe paginile web.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 18 decembrie 2014

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?