logo
Decizie "Cu privire la examinarea plângerii Agrepina Gudumac împotriva ziarului "Curier Căuşeni"
2010-07-01 19:03:26

Doamna Agrepina Gudumac, consilier în Consiliul orăşenesc Căuşeni, a adresat Consiliului de Presă o plângere, în care a semnalat „înjosirea demnităţii consilierilor orăşeneşti” (citat din plângerea depusă de A. Gudumac) în unele pasaje din articolul „La Căuşeni muzica pentru petrecerea de casă nouă o comandă conjunctura politică”, publicat în nr. 25 din 7 mai 2010 al ziarului „Curier Căuşeni”. Reclamanta a contestat următoarea propoziţie din acest articol: „Toate argumentele contra expuse de consilieri pot fi într-un fel justificate, nu şi o atitudine de tipul căcărezii de iepure: nici nu pute, nici nu te murdăreşte, adică un nihilism cras, fără careva propuneri consecvente şi acceptabile de toată lumea”.

După examinarea plângerii de către Grupul de lucru al Consiliului de Presă, nu a putut fi identificată o soluţie de compromis în acest caz, astfel plângerea a fost examinată la şedinţa publică a Consiliului de Presă care a avut loc la 1 iulie 2010. Consiliul de Presă a constatat că, în fraza contestată de reclamantă, autoarea articolului a exprimat o judecată de valoare în legătură cu examinarea în Consiliul orăşenesc a unei chestiuni din viaţa oraşului, bazată pe un fapt, şi anume pe refuzul unora dintre consilierii orăşeneşti de a aproba eliberarea certificatelor de urbanism pentru unele construcţii. De asemenea, Consiliul de Presă a reţinut că autoarea şi-a exprimat opinia critică fără să indice numele acestor consilieri, utilizând în raport cu aceştia o expresie improprie limbajului îngrijit.

În decizia adoptată pe marginea acestei plângeri, Consiliul de Presă a constatat că autoarea articolului „La Căuşeni muzica pentru petrecerea de casă nouă o comandă conjunctura politică”, publicat în nr. 25 din 7 mai 2010 al ziarului „Curier Căuşeni”, nu a încălcat prevederile normelor deontologice şi a codurilor de etică jurnalistică. În acelaşi timp, Consiliul de Presă a recomandat ziarului „Curier Căuşeni” să respecte bunele practici jurnalistice care presupun prezentarea informaţiilor întrun limbaj îngrijit, fără utilizarea cuvintelor şi a expresiilor licenţioase sau defectuoase.

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?