logo
Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii primarului şi a consilierilor oraşului Drochia împotriva publicaţiei periodice Drochia Reporter şi a lui Rodion Obadă”
2018-12-24 19:42:45

Examinând în şedinţa publică din 23 noiembrie 2018 plângerea doamnei Nina Cereteu, primar al oraşului Drochia, şi a unul grup de consilieri în Consiliul orăşenesc Drochia (Valeriu Plopa, Anatol Moscalu, Mihail Moscaliciuc, Mihail Istratii, Ivan Negruţa, Serghei ţurcanu ş.a.), în care reclamanţii afirmă că în grupul din reţeaua de socializare Facebook «А что там в Дрокии» şi în publicaţia periodică Drochia Reporter, jurnalistul Rodion Obadă „insultă periodic aleşii locali, numindu-ne cu diferite cuvinte necenzurate, scrie articole batjocoritoare, inducând în eroare opinia publică, prin dezinformare şi interpretare intenţionat eronată a informaţiei” (citate din plângere). Astfel, în articolul „Cum Nina Cereteu cu Valerii Popa au băgat oraşul Drochia în datorii” (Drochia Reporter nr. 11 din 06.09.2018) ar fi fost utilizat un limbaj „batjocoritor, ofensator la adresa primarului şi a consilierilor, unde foloseşte afirmaţii de genul „consilierii joacă rolul legumelor din povestea Cipollino” şi altele la fel ironice” (citat din plângere). Reclamanţii afirmă că prin articolele publicate le este „denigrată imaginea publică, onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională”, fiind încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova,

constatând că Secretariatul Consiliului de Presă a transmis publicaţiei Drochia Reporter notificarea cu solicitarea ca redacţia să-şi expună opinia/poziţia în legătură cu aceste acuzaţii, însă redacţia nu a răspuns la notificarea Consiliului de Presă,

examinând articolul „Cum Nina Cereteu cu Valerii Popa au băgat oraşul Drochia în datori”[1] , publicat pe site-ul https://drochia.report la 31 august 2018,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

              

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că autorul articolului „Cum Nina Cereteu cu Valerii Popa au băgat oraşul Drochia în datorii” şi redacţia publicaţiei periodice Drochia Reporter au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în partea care vizează acurateţea şi tratamentul informaţiei, prezentarea şi argumentarea materialelor de opinii, inclusiv: articolul 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor), articolul 2.7 (Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezentă propriile opinii drept fapte), articolul 2.8 (Jurnalistul îşi exprimă opiniile pe o bază factuală, pornind de la informaţii pe care, de bună credinţă, le consideră adevărate) şi articolul 2.9 (Materialele de opinie trebuie prezentate în paginile/emisiunile/rubricile special dedicate sau sunt delimitate grafic de cele de informaţii).
  2. Consiliul de Presă recomandă reclamanţilor să solicite acordarea dreptului la replică în legătură cu afirmaţiile pe care le consideră incorecte şi denigratoare din articolul „Cum Nina Cereteu cu Valerii Popa au băgat oraşul Drochia în datorii”, iar redacţiei publicaţiei periodice Drochia Reporter – să ofere dreptul la replică în condiţiile prevăzute în articolul 2.12 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  3. Consiliul de Presă recomandă redacţiei publicaţiei periodice Drochia Reporter să publice materialele de opinie la o rubrică specială sau să marcheze în alt fel articolele de opinie pe care le publică.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării prezentei decizii.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 01 din 23 noiembrie 2018

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?