logo
Decizie "Cu privire la plângerea Centrului Naţional al Romilor împotriva ziarului "Komsomolskaia Pravda Moldova"
2013-04-24 17:13:43

Examinând în şedinţa publică din 24 aprilie 2013 plângerea depusă de domnul Nicolae Radiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise de ziarul „Komsomolskaia pravda Moldova” în articolul prezentat în pagina întâi a ediţiei nr. 42 din 27 martie 2013 cu denumirea „В Молдове мальчика украли цыгане?” (în traducere din limba rusă – „În Moldova un copil a fost răpit de ţigani?”) şi publicat în pagina a treia cu titlul „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!” (în traducere – „Mama copilului dispărut în Orhei: fiul meu putea fi răpit de ţigani!”), precum şi pe pagina web a ziarului[1], în care s-ar conţine mesaje care incită la ură şi violenţa rasială, precum şi modele de comportament xenofob şi discriminatoriu,

analizând articolul contestat în plângere,

în prezenţa reprezentantei reclamantului, domnişoara Natalia Duminica,

în lipsa reprezentanţilor reclamatului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

         

Consiliul de Presă din Republica Moldova

adoptă următoarea decizie:

 1. Consiliul de Presă constată că materialul „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!” (prezentat în pagina întâi cu denumirea „В Молдове мальчика украли цыгане?”), publicat în ziarul „Komsomolskaia pravda Moldova” nr. 42 din 27 martie 2013 şi pe pagina web www.kp.md, încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolele 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor), 4.15 (Jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală) şi 4.16 (Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică a unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial). Astfel, prin titlurile articolului publicat, autorul şi instituţia mass-media au lăsat să se subînţeleagă că băiatul dispărut ar fi putut fi răpit de persoane de etnie romă, chiar dacă aceasta este doar o supoziţie emotivă a mamei băiatului dispărut şi nu are nicio bază factuală. Menţionarea în titlul materialului a presupusei etnii a presupuşilor răpitori ai copilului nu este relevantă din punct de vedere editorial, promovează stereotipurile etnice, fiind, în esenţă, discriminatorie în raport cu persoanele de această etnie.
 2. Consiliul de Presă recomandă ziarului „Komsomolskaia pravda Moldova” să redacteze titlul şi textul articolului „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!”, publicat pe pagina web www.kp.md, excluzând elementele care conţin sau induc stereotipuri etnice despre romi şi să nu mai admită publicarea unor asemenea articole.
 3. Consiliul de Presă recomandă redactorului-şef al ziarului „Komsomolskaia pravda Moldova” să instruiască suplimentar reporterii şi redactorii privind respectarea principiului deontologic al nediscriminării în materialele jurnalistice.
 4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua publicării/comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 24 aprilie 2013

Inapoi

Noutăți recente

 • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

  citeste mai mult
 • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

  citeste mai mult
 • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?