logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2012-09-24 20:16:33

    Decizie "Cu privire la plângerea domnului Constantin Ciobanu împotriva postului de televiziune PRO TV Chişinău"

    Examinând în şedinţa publică din 24 septembrie 2012 plângerea depusă de domnul Constantin Ciobanu împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise în reportajele puse pe post în biletinele de ştiri şi pe pagina web ale PRO TV Chişinău: „Scene demne de filme! Cum reacţionează şoferii băuţi când sunt traşi pe dreapta de poliţişti” (1 septembrie 2012, reporter – Elena Potorac) şi „Şoferii prinşi beţi la volan riscă să rămână fără maşină! Cu ce propuneri a mai venit Poliţia Rutieră” (6 septembrie 2012, reporter – Veronica Gherboveţchi),  

    în prezenţa reprezentanţilor reclamantului,

    în lipsa reprezentanţilor reclamatului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

         

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Se constată că în reportajul „Scene demne de filme! Cum reacţionează şoferii băuţi când sunt traşi pe dreapta de poliţişti”, difuzat de PRO TV Chişinău pe 1 septembrie nu au fost încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
    2. Se constată că în reportajul „Şoferii prinşi beţi la volan riscă să rămână fără maşină! Cu ce propuneri a mai venit Poliţia Rutieră”, difuzat de PRO TV Chişinău pe 6 septembrie a fost parţial încălcat principiul prezentării oneste a informaţiilor, prevăzut de art. 2.1 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
    3. Se recomandă postului de televiziune PRO TV Chişinău să excludă din arhiva sa imaginile care îl reprezintă pe reclamant în contextul raziilor poliţieneşti împotriva şoferilor care conduc automobilele în stare de ebrietate, deoarece el nu era în stare de ebrietate, iar acest lucru a fost confirmat de autorul reportajului difuzat pe 1 septembrie. Difuzarea aceloraşi imagini video în reportajul din 6 septembrie, fără confirmarea respectivă în ce-l priveşte pe reclamant, le induce telespectatorilor opinia că toţi şoferii filmaţi au fost în stare de ebrietate, corespunzător, îi aduc reclamantului prejudicii de imagine.
    4. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 24 septembrie 2012

Decizie "Cu privire la plângerea doamnei Valentina Ciobanu împotriva ziarului “Timpul de dimineaţă”

Se constată că autoarea articolului „Mafiot de Ciocana” împuşcat în zori de zi”, publicat în ziarul „Timpul de dimineaţă” şi pe pagina web www.timpul.md, a încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului, inclusiv art. 2.1: Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, art. 2.2: Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect, art. 2.5: Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta; parţial au fost încălcate prevederile art. 2.6: Jurnalistul indică, de regulă, sursa informaţiilor sale şi întreprinde demersuri pentru a obţine informaţii din surse citabile.

Se recomandă reclamantei să solicite ziarului „Timpul de dimineaţă” oferirea dreptului la replică, conform prevederilor art. 2.12 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?