logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2011-01-20 20:01:59

    Decizie "Cu privire la imaginile morbide privind privind tehnicile suicidare, difuzate de portalul www.jurnal.md"

     

    Autosesizându-se pe cazul difuzării, la 19 ianuarie 2011, de către portalul www.jurnal.md, a informaţiei „ATENŢIE! IMAGINI ŞOCANTE: Un politician şi-a zburat creierii în direct”, însoţită de înregistrarea video detaliată a sinuciderii unei persoane,

     

     Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

     

    1. Se constată că, prin plasarea imaginilor video la ştirea „ATENŢIE! IMAGINI ŞOCANTE: Un politician şi-a zburat creierii în direct”, portalul www.jurnal.md a încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile deontologice care nu permit difuzarea detaliilor morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau a detaliilor privind tehnicile suicidare.
    2. Consiliul de Presă cere portalului www.jurnal.md să şteargă coloana video a ştirii „ATENŢIE! IMAGINI ŞOCANTE: Un politician şi-a zburat creierii în direct”.
    3. Consiliul de Presă cere portalului www.jurnal.md şi altor instituţii mass-media să nu admită publicarea unor imagini şi informaţii care pot influenţa integritatea psihologică a consumatorilor, în special a copiilor şi tinerilor.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 20 ianuarie 2011

Decizie "Cu privire la încălcarea principiului etic de protejare a victimelor de către unele instituţii mass-media"

Se constată că în buletinul de ştiri „Primele Ştiri”, difuzat de postul de televiziune TV Prime la data de 10 ianuarie 2011 şi în ştirea „Martor la violenţele din aprilie 2009: Mă băteau pe spate şi pe burtă. Cineva a strigat să nu ne mai bată pentru că unul este deja mort” (fluxul Agenţiei de presă „Info-Prim Neo”, 11 ianuarie 2011) au fost încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 11: (...) Jurnalistul se va abţine de a indica numele victimei şi de a publica materiale care ar conduce la stabilirea identităţii acesteia). Astfel, cu toate că victima şi avocatul său au cerut presei să nu-i divulge numele, în ştirile respective ea a fost nominalizată, oferindu-se şi alte detalii care pot duce la identificarea ei, fapt care i-a provocat suferinţe şi discomfort psihologic.

Decizie "Cu privire la plângerea dlui Valeriu Prohniţchi împotriva ziarului „Moldova Suverană”

Se constată că autorul articolului „Expert-Grup taxează eşecurile AIE”, publicat în ziarul „Moldova Suverană” din 17 decembrie 2010, a  încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 4: Principiul de bază al oricărei judecăţi etice a jurnalistului este distincţia clară care trebuie făcută între informaţie şi opinie, astfel încât să fie imposibilă confundarea lor). Astfel, autorul nu a făcut o distincţie clară între afirmaţiile experţilor V. Prohniţchi şi A. Oprunenco din studiul „Priorităţi pentru guvernare: un viitor pe care nu trebuie să-l ratăm” şi propriile opinii, atribuite tendenţios experţilor.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?