logo
Decizii
 • Ultima Decizie 2013-07-30 16:05:09

  Decizie "Cu privire la autosesizarea Consiliului de Presă în cazul difuzării imaginilor morbide de către portalul Deschide.md"

  Autosesizându-se în şedinţa publică din 30 iulie 2013 privind difuzarea de către portalul informaţional www.deschide.md a unor imagini detaliate care prezintă cadavrul militarului decedat la Bulboaca în materialul „EXCLUSIV: Marinuţă minte sau e prost re(in)format! ATENŢIE, POZE ŞOCANTE CU SOLDATUL MORT!”[1],

  vizionând şi analizând ştirea „EXCLUSIV: Marinuţă minte sau e prost re(in)format! ATENŢIE, POZE ŞOCANTE CU SOLDATUL MORT!”,

  în prezenţa domnului Gabriel Călin, Senior editor Deschide.MD,

  luând act de explicaţia reprezentantului portalului care a recunoscut încălcarea prevederilor deontologice de interzicere a difuzării detaliilor morbide ale crimelor, accidentelor, catasftrofelor naturale şi a detaliilor privind tehnicile suicidare, şi a justificat această decizie editorială prin dorinţa de a demonstra că afirmaţiile Ministerului Apărării precum că militarul s-ar fi sinucis nu ar corespunde adevărului,

  bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

                

  Consiliul de Presă din Republica Moldova

  adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că, prin publicarea unor imagini care prezintă în prim-plan cadavrul militarului decedat la Bulboaca, portalul informaţional www.deschide.md a încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 4.5 (Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare. Aceleaşi reguli se aplică şi materialelor vizuale (fotografii, materiale video)).
  2. Consiliul de Presă constată că indicarea în titlul ştiri a avertizării „Atenţie, poze şocante!” nu poate justifica difuzarea imaginilor care aduc în prim-plan cadavrul unui om, iar intenţia redacţiei de a dezminţi unele declaraţii pe care le consideră false putea fi realizată prin alte metode, inclusiv prin prezentarea parţială a unor imagini blurate care ar fost în măsură să protejeze demnitatea persoanei decedate şi să nu afecteze emoţional publicul.  
  3. Consiliul de Presă cere portalului www.deschide.md să şteargă imaginile care prezintă în prim-plan cadavrul militarului decedat la Bulboaca sau să identifice o modalitate deontologică de a le prezenta parţial cu aplicarea tehnicilor de protecţie care se impun.
  4. Consiliul de Presă îşi rezervă dreptul de a publica prezenta Decizie dacă portalul www.deschide.md nu se va conforma prevederilor punctului 3 al prezentei Decizii în termen de 5 (cinci zile) din ziua comunicării.
  5. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

                                                                                                                  

  Ludmila Andronic,

  preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

   

  mun. Chişinău, 30 iulie 2013

   

Decizie "Cu privire la plângerea domnului Chiril Lucinschi împotriva postului de televiziune Jurnal TV"

Consiliul de Presă constată că în reportajul „Promotorii concurenţei neloiale”, difuzat în buletinul de ştiri Jurnal TV, au fost reflectate discreţionar unele din aspectele dezbătute la şedinţa din 28 mai 2013, organizată de Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media cu reprezentanţii radiodifuzorilor, ai Consiliului Coordonator al Audiovizualui şi ai organizaţiilor neguvernamentale, postul de televiziune considerând că anume aceste aspecte sunt relevante pentru situaţia actuală pe piaţa audiovizualului din Republica Moldova, iar libertatea editorială a mass-media este garantată de legislaţie şi prevăzută de normele deontologice jurnalistice.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?