logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2019-11-18 00:58:01

    Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Orhei împotriva ziarului "Opinia Liberă"

    Examinând în şedinţa publică din 29 octombrie 2019 plângerea Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Orhei, semnată de domnul Ion Racu, împotriva unor afirmaţii din articolul "Asistenţa socială - cuib de delapidări", publicat în ziarul "Opinia Liberă" din 27 septembrie 2019, semnat de Vasile Roman; reclamantul afirmă că "în articol sunt aduse mai multe învinuiri nejustificate în adresa Direcţiei rаiоnаlе Asistenţă Socială Orhei, care denigrează imaginea instituţiei" (citat din plângere); afirmaţiile din articol că "aici s-a furat bаnul public са în codru", că beneficiarii de prestaţii sociale au fost selectaţi după criterii de partid şi că "asistenţii sociali nu au asigurat verificarea autenticităţii informaţiei pentru stabilirea cuantumului de ajutor social şi ajutor pentru perioada rесе а anului" nu sunt probate de autor, iar "articolul reprezintă un atac la persoană din partea lui Vasile Roman", care este şi consilier în Consiliul Raional Orhei (citate din plângere);

    examinând răspunsul redacţiei ziarului "Opinia Liberă" la notificarea Consiliului de Presă, semnat de domnul Vasile Roman, în care se spune că "articolul „Asistența socială - cuib de delapidări” e un rezumat al concluziilor Inspecţiei Financiare şi a celei Sociale. O replică la temă a parvenit şi-n adresa redacţiei şi se pare că are acelaşi conținut ca cea parvenită către Dumneavoastră. Răspunsul la „acuzaţii” l-am prezentat în "Opinia Liberă" din 18 octombrie, de rând cu replica în original şi un articol despre implicarea asistenţilor sociali în politică” (citat din răspunsul redacţiei);

    analizând articolul "Asistenţa socială - cuib de delapidări", publicat în ziarul "Opinia Liberă" din 27 septembrie 2019;

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

                  

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă constată că în articolul "Asistenţa socială - cuib de delapidări" autorul aduce acuzaţii grave la adresa lui Ion Racu, şeful Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Orhei, fără a i se oferi, în acelaşi articol, dreptul la replică persoanei vizate direct. Astfel, redacţia ziarului "Opinia Liberă" şi autorul articolului Vasile Roman au încălcat prevederile articolului 2.9 al Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova ("Jurnalistul trebuie să obţină şi să prezinte opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea").
    2. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

    .

    Viorica Zaharia,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, Republica Moldova

    nr. 05 din 29 octombrie 2019

Decizie ”Cu privire la examinarea sesizării Coaliţiei Naţionale “Viaţa fără violenţă în familie” împotriva portalului Telegraph.md”

Consiliul de Presă constată că multe portaluri au mediatizat cazul de hărţuire sexuală în transportul public, vizat în articolul portalulului Telegraph.md, fără să se ţină cont de obligaţia deontologică de a proteja persoanele în situaţii vulnerabile (art. 3.12 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova).

Consiliul de Presă aminteşte că jurnaliştii trebuie să trateze cu deosebită acuratețe informația colectată în cazurile de abuz, să fie atenţi la limbajul pe care îl folosesc, pentru a nu distorsiona realitatea şi a nu perpetua stereotipurile care pot cauza stigmatizarea unor persoane sau a grupurilor de persoane. În acest caz a fost vorba de hărţuire sexuală, iar încercările de a ironiza pe seama celor implicaţi, cu atât mai mult de a insinua că victima a încurajat comportamentul agresorului, trebuie excluse din practica jurnalistică.

Consiliul de Presă recomandă jurnaliştilor portalului Telegraph.md să studieze ghidurile de bune practici în reflectarea cazurilor de abuz, inclusiv recomandările elaborate de Consiliului de Presă.

Decizie ”Cu privire la plângerea doamnei Angelica Frolov împotriva unor portraluri privind publicarea informaţiei false”

Consiliul de Presă constată că la publicarea articolului "(18+) ЛГБТ-организация Молдовы раздает студентам откровенные брошюры" au fost încălcate normele profesionale, stabilite în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv: art. 2.2 ("Jurnalistul întreprinde demersuri pentru a colecta informaţii din surse credibile şi citabile"), art. 2.7 ("Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată"), art. 2.9 ("Jurnalistul trebuie să obţină şi să prezinte opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea"), art. 2.16 ("Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din cel puţin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice").

Decizie ”Cu privire la sesizările privind incitarea la discriminare în ştirile despre conflictul cu implicarea unor tinere de origine arabă”

Având în vedere faptul că incidentul vizat în sesizare a fost reflectat de mai multe instituţii mass-media, Consiliul de Presă se adresează către toţi jurnaliştii cu recomandarea să asigure respectarea prevederilor Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care ţin de protecţia drepturilor omului, în special articolul art. 3.18 ("Jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.") şi art. 3.19 ("Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală şi alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial").

Decizie "Cu privire la sesizările privind comportamentul jurnaliştilor în reţelele sociale"

Consiliul de Presă solicită tuturor jurnaliştilor să respecte articolul 2.39 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care prevede că "Jurnalistul şi instituţia mass-media adoptă un comportament similar în spaţiul virtual şi în cel real".

Consiliul de Presă reaminteşte că activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea mesajelor interzise de lege (discursul instigator la ură, la homofobie, la antisemitism, la discriminare etc.), precum şi cu activitatea de propagandă politică, religioasă şi de agitaţie electorală – articolul 1.6 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Consiliul de Presă descurajează şi combate orice formă de manifestare a atitudinilor discriminatorii în adresa unor persoane sau a unor grupuri de persoane şi atrage atenţia că folosirea injuriei şi a cuvintelor obscene este o practică inacceptabilă în orice formă de comunicare, mai cu seamă în comunicarea mediatică. Consiliul de Presă îndeamnă jurnaliştii să se abţină de la utilizarea cuvintelor licenţioase şi a limbajului obscen atât in textele jurnalistice, cât şi în postările pe reţelele sociale, deoarece un asemenea comportament contravine deontologiei jurnalistice şi le afectează reputaţia şi credibilitatea.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?