logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-11-29 20:35:00

    CEDO decide în favoarea libertăţii de exprimare într-un caz din Lituania

    În cazul respectiv, un ziar din Lituania a publicat un articol despre ilegalităţile comise de un politician şi soţia sa. Soţii s-au adresat apoi la redacție cerând schimbarea anumitor afirmații pe care le considerau eronate. După ce reprezentanții ziarului au refuzat să facă acest lucru, cei doi au acţionat publicaţia în judecată, motivând că au fost defăimaţi. La rândul lor, instanţele de judecată din Lituania au stabilit că nu există defăimare în acest caz, specificând că pentru ziarişti este suficientă documentarea materialelor jurnalistice prin documente relevante, emise de autorități, în cazul în care dețin aceste documente relevante. Politicianul și soția sa au inițiat ulterior cauza la CEDO susținând că, prin nesancționarea ziariștilor de către instanțele naționale, le-a fost încălcat dreptul la reputație și demnitate, ocrotit prin articolul 8 din Convenție. Prin hotărârea din 5 noiembrie 2013, CEDO a stabilit însă că ziariștii nu ar fi avut de ce să fie sancționați și că, în respectiva situație, libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită sub pretextul protejării vieții private. Contactată de Media Azi, Olivia Pîrțac, expertă în legislație mass-media, a explicat faptul că acest caz nu se referă totuși la viața privată în sensul legislației din Republica Moldova, ci mai degrabă...

Utilizarea imaginilor copiilor decedaţi nu poate fi argumentată editorial

Consiliul de Presă s-a autosesizat în cazul difuzării de către o televiziune locală a unui reportaj în care au fost prezentate imagini morbide în prim-plan cu un copil decedat din neatenţia părinţilor, aflaţi în stare de ebrietate. Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea prevederilor Codului Deontologic, care stabileşte că jurnaliştii nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor. De asemenea, Consiliul s-a arătat dispus să ajute reţeaua radiodifuzorilor regionali în instruirea suplimentară a jurnaliştilor privind respectarea normelor deontologice, transmite IPN.

Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

Instituţiile mass-media trebuie să fie foarte atente când preiau informaţiile publicate pe blogurile unor persoane terţe şi să-şi asume răspunderea deontologică pentru conţinutul republicat. Această recomandare a fost făcută de Consiliul de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii care se referă la republicarea pe pagina web a ziarului „Timpul de dimineaţă” a informaţiilor postate pe un blog, transmite IPN.

ANUNŢ: Joi, 5 decembrie 2013, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 5 decembrie 2013, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a hotelului “Elat” (mun. Chişinău, str. Columna 140/1, colţ cu str. Sfatul Ţării), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Mass-media iresponsabile transmit mesaje speculative despre romi

Strasbourg, 24.10.2013 - "Problema mai veche a mesajelor speculative, transmise de instituţiile mass-media despre minorităţi, s-a reliefat din nou în cazul copiilor, găsiţi în familiile de romi din Grecia şi Irlanda. În majoritatea ştirilor - nu doar în Europa, ci în întreaga lume – a fost subliniată etnia familiilor, din care au fost retraşi copiii. Astfel, sunt perpetuate miturile seculare care îi descriu pe romii ca hoţi de copii", - a declarat astăzi Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Mujzhnieks, într-o scrisoare deschisă către jurnalişti.