logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-06-10 13:34:00

    Consiliul de Presă atenţionează instituţiile media să respecte principiul acurateţei informaţiilor

    Membrii Consiliului de Presă au examinat materialele difuzate de mai multe instituţii mass-media la această temă şi au ajuns la concluzia că, la prima etapă, când tatăl copilului a plasat pe o reţea de socializare o informaţie despre răpirea copilului, instituţiile mass-media s-au autosesizat şi au preluat informaţia pe care au considerat-o adevărată, acţionând în interesul superior al copilului. La etapa a doua, însă, când au ieşit la iveală mai multe detalii despre „răpire”, inclusiv faptul că minorul a fost luat de la grădiniţă de mama sa, jurnaliştii şi instituţiile mass-media nu în toate cazurile au prezentat informaţiile într-o manieră onestă, iar părţile în conflict au fost prezentate dezechilibrat. Consiliul de Presă a examinat şi plângerea Asociaţiei „Drepturi de Autor şi Conexe” (AsDAC) împotriva unor reportaje din emisiunea „Paparazzi” la postul de televiziune Jurnal TV. AsDAC s-a plâns că, în reportajele de la şedinţa Uniunii Interpreţilor Profesionişti, postul TV a denaturat sensul şi a utilizat tertipuri de montaj pentru a învinui AsDAC de neachitarea onorariilor pentru drepturile de autor ale oamenilor de creaţie. De asemenea, autorii plângerii menţionează că nu i s-a asigurat dreptul la replică preşedintelui asociaţiei, Anatol Chiriac, care a fost vizat direct în unul din reportaje. Membrii...

Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

Instituţiile mass-media trebuie să fie foarte atente când preiau informaţiile publicate pe blogurile unor persoane terţe şi să-şi asume răspunderea deontologică pentru conţinutul republicat. Această recomandare a fost făcută de Consiliul de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii care se referă la republicarea pe pagina web a ziarului „Timpul de dimineaţă” a informaţiilor postate pe un blog, transmite IPN.

Consiliul de Presă atenţionează: faptele trebuie separate clar de opinii

Consiliul de Presă din Republica Moldova a atenţionat jurnaliştii şi colectivele redacţionale privind obligaţia deontologică de a face o distincţie clară între fapte şi opinii în ştiri. Atenţionarea a fost făcută în contextul examinării unei plângeri depuse de deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, împotriva postului privat de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Consiliul de Presă: Filmările în sălile de reanimare încalcă deontologia profesională

Consiliul de Presă din Moldova le solicită jurnaliştilor şi cameramanilor să nu mai filmeze reportaje în sălile de reanimare ale instituţiilor medicale. Consiliul s-a autosesizat după difuzarea unui reportaj la un post privat de televiziune în care au fost filmaţi în sala de reanimare copii mici care au ajuns la spital cu arsuri şi opăriri, transmite IPN.