logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2022-06-29 11:57:48

    Apel al Consiliului de Presă: Mass-media este obligată să respecte demnitatea umană, inclusiv a persoanelor decedate

    Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția jurnaliștilor și editorilor media asupra responsabilității de a respecta dreptul la viața privată și la demnitatea umană, inclusiv în cazul persoanelor decedate. În perioada 23-28 iunie 2022, mai multe instituții mass-media – portaluri informaționale și posturi TV, au difuzat știri despre decesul interpretului din Federația Rusă Iuri Șatunov. Spre regretul nostru, mai multe redacții au ales să includă în știri imagini surprinse de camerele de supraveghere care îl prezintă într-un moment de suferință maximă, la scurt timp după infarctul constatat ulterior de medici. Unele surse media au continuat să exploateze acest subiect într-o manieră senzaționalistă și în următoarele zile, când au publicat imagini neblurate cu corpul neînsuflețit al artistului.  Reamintim că articolul 3.1 din Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede că mass-media este obligată să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate. Prin difuzarea de imagini explicite ale unei persoane care se află în stare de agonie nu respectăm în niciun fel acest drept. Obligația de a respecta demnitatea unei persoane în stare de vulnerabilitate maximă se referă și la persoanele publice. Difuzarea publică a momentului agoniei înainte de deces și a imaginilor neblurate...

Redacțiile ar trebui să manifeste maximă prudență la moderarea comentariilor de pe online pentru a preveni discursul de ură, discriminarea și promovarea războiului

Consiliul de Presă constată cu îngrijorare că în ultimele luni prin intermediul comentariilor de pe paginile oficiale ale unor instituții de presă de pe rețelele de socializare au fost distribuite mesaje care incită la discriminare, discurs de ură, injurii și care promovează războiul.

Reiterând rolul mass-mediei în consolidarea democrației participative și în promovarea interesului public, Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să manifeste maximă prudență și să nu permită ca paginile de pe rețelele de socializare să devină tribune pentru discurs de ură, discriminare sau de promovare a războiului.