logo
CCA a sancţionat Jurnal FM pentru folosirea unui limbaj licenţios în emisiunea ”X te iubeşte”
2013-12-03 21:03:00
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat postului de radio amenda maximă de 5.400 de lei, pentru că în emisiunea „X te iubeşte”, moderată de Anatol Melnic, s-a utilizat un limbaj obscen. Membrii CCA au decis unanim, în urma examinării raportului de monitorizare a emisiunii pe durata lunii septembrie, sanţionarea postului pentru încălcările prevăzute în Codul Audiovizualului, respectiv art.6 al.(2), potrivit căruia este interzisă difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele ce conţin pornografie, violenţă exagerată sau limbaj licenţios. Membrii CCA au observat că în emisiune se folosește adesea un limbaj licențios, inclusiv în timpul zilei. Aceștia au calificat prestaţia moderatorului emisiunii monitorizate drept una provocatoare la agresiuni verbale.
 
CCA s-a întrunit marți, 3 decembrie 2013, în şedinţă publică. Unul din membrii CCA, Iurie Colesnic, a fost de părere că reprezentanţii ONG-urilor ar trebui să sesize abuzurile comise de moderatorii acestei emisiuni. La rândul său, preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a subliniat că Jurnal FM are posibilităţi tehnice de a ”blura” astfel de limbaj în timpul emisiei. În acelaşi timp, membrii CCA au hotărât să monitorizeze în continuare emisiunea ”X te iubeşte”.
 
Anterior, în şedinţa din 26 septembrie, CCA a sancţionat cu avertizare publică postul Jurnal FM, pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului privind protecţia vieţii private şi pentru intoleranţă şi discriminare în cadrul aceleaşi emisiuni. În 29 iunie, moderatorul a abordat orientarea sexuală a unui intervievat fără a-i preciza că e vorba de o farsă sau că este în direct la radio. În acelaşi timp, moderatorul a prezentat suficiente informaţii pentru identificarea bărbatului şi i-a pus unele întrebări cu tentă discriminatorie. Ulterior, emisiunea a fost încărcată și pe YouTube, unde s-au permis comentarii ofensatoare, care instigau la ură și violență fizică. Sursa: http://www.media-azi.md/ro/stiri/cca-sanc%C5%A3ionat-jurnal-fm-pentru-folosirea-unui-limbaj-licen%C5%A3ios-%C3%AEn-emisiunea-%E2%80%9Dx-te-iube%C5%9Fte%E2%80%9D
Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?