logo
Decizii
 • Ultima Decizie 2023-05-18 12:19:59

  Decizie „Cu privire la sesizarea domnului Victor Sandu împotriva TVR Moldova și a jurnalistului Mădălin Necșuțu”

  Examinând în şedinţa din 12 aprilie 2023 sesizarea domnului Victor Sandu, judecător, în care se afirmă că (urmează citate din sesizare): „în data de 25 ianuarie 2023, postul de televiziune „TVR Moldova” a difuzat emisiunea televizată „Punctul pe AZI”. În cadrul acesteia a fost vizat și subiectul „Șapte candidați pentru CSM - descalificați”. Astfel, în cadrul emisiunii au fost prezentate informații ce se referă la persoana mea și anume în partea titulaturii subiectului abordat. Moderatorul emisiunii, Mădălin Necșuțu, a inițiat dialogul cu invitatul emisiunii cu formula, citat: „...Mi-a atras atenția un judecător descalificat la acest concurs, este vorba de judecătorul Victor Sandu care a dat dreptate PSRM într-un proces cu colegii noștri de la Rise...”, „...Dânsul este controversat deoarece a dat un verdict în 2018 în privința presupușilor asasini ai lui Vladimir Plahotniuc și care au fost exonerați în 2021...”, „...Am dat un exemplu ca să arăt cine este descalificat la un asemenea concurs și cum a putut să ajungă în fața comisiei pre-vetting cu un asemenea CV negativ această persoană...”. Consider că maniera în care a fost prezentată informația este una tendențioasă. A fost vizată doar candidatura mea și în care s-a urmărit, în mod intenționat, crearea aparențelor unei personalități lipsite de integritate. Această acțiune are loc exact în perioada în care se derulează procesul de evaluare a candidaților la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și în care membrii comisiei acumulează informații despre candidați, inclusiv din sursele mass-media”. Reclamantul menționează că în privința sa nu există vreun act de constatare a abaterilor care ar compromite integritatea sa de judecător, că informațiile au fost denaturate vădit tendențios, iar moderatorul și-a prezentat propria opinie cu scopul de a-i submina onoarea și reputația profesională. Reclamantul accentuează că nu a fost contactat în timpul emisiunii pentru a i se oferi dreptul la replică. Reclamantul afirmă că „jurnaliștii TVR Moldova dau dovadă de partizanat mediatic în scopul discreditării unor candidați și intimidarea acestora” (citat din sesizare) și a solicitat Consiliului de Presă să constate încălcarea în acest caz a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova,

  examinând răspunsul jurnalistului postului de televiziune TVR Moldova Mădălin Necșuțu la notificarea Consiliului de Presă, în care reclamatul menționează că (urmează citate din răspuns): „a doua zi după emisiune, pe 26 ianuarie, când m-a sunat judecătorul, am acceptat deontologic să-i ofer dreptul la replică pe site-ul TVR Moldova în mărime scriptică de peste 10 ori mai mult decât fraza pe care eu am rostit-o despre el în emisiune mea”, „într-adevăr, mecanic, am spus că și el a fost descalificat din concurs, ceea nu era așa la acel moment, dar s-a întâmplat la scurt timp”, „este o exagerare vădită afirmația dânsulului care induce ideea că din cauza mea nu ar fi luat acel concurs. El fusese deja audiat cu 40 de zile înainte, pe data de 15 decembrie”, „toată acțiunea dânsului o consider o încercare de intimidare și de pasare a responsabilității eșecului său personal pe umerii unui jurnalist. Mai mult, astfel de acțiuni crează precedente periculoase, fără substanță, de hărțuire a jurnaliștilor de către magistrați”, „eu chiar l-am invitat în discuția noastră telefonică să facă toate procedurile legale, dacă se simte lezat, în timp ce el a spus că nu ar vrea „categoric” să facă așa ceva”. În răspunsul la notificarea Consiliului de Presă, reclamatul respinge acuzațiile că i-ar „discredita și intimida pe unii candidați la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și face trimiteri/prezintă linkuri la mai multe materiale jurnalistice despre activitatea judecătorului Victor Sandu, de unde s-a documentat și care argumentează afirmațiile sale din emisiune. De asemenea, reclamatul afirmă că judecătorul i-ar fi pretins jurnalistulului o „rugăminte personală” și anume să-l informeze pe ministrul Justiției că informațiile din emisiune nu sunt corecte, ceea ce ar fi, în opinia reclamatului, „instigare la trafic de influență”,

  examinând emisiunea „Punctul pe AZI” cu participarea ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, difuzată de postul de televiziune TVR Moldova la 25 ianuarie 2023,

  examinând articolul „Drept la replică al judecătorului Victor Sandu, candidat pentru funcția de membru al CSM: „Eu niciodată nu am fost numit controversat, am fost deschis întotdeauna și am discutat cu toți”, publicat pe pagina web TVRMoldova.md pe 26 ianuarie 2023,

  în lipsa reprezentanților părților, care au fost informați despre data și ora examinării sesizării și au fost invitați să se conecteze online la ședința Consiliului de Presă,

  bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

   

  Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că în emisiunea „Punctul pe AZI”, difuzată de postul de televiziune TVR Moldova la 25 ianuarie 2023, au fost prezentate informații în context negativ despre judecătorul Victor Sandu fără să fie prezentată opinia sa față de acuzațiile care i s-au adus. Astfel, au fost încălcate prevederile articolului 2.9 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea).

  2. Consiliul de Presă recomandă postului de televiziune TVR Moldova să plaseze textul replicii domnului Victor Sandu în același spațiu de pe pagina sa web sau de pe canalul Youtube, unde se află înregistrarea emisiunii „Punctul pe AZI” în care acesta a fost vizat direct în context negativ, astfel încât publicul să se poată informa și despre opinia/poziția persoanei vizate.

  3. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

   

  Viorica Zaharia,

  preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

   

  mun. Chişinău, Republica Moldova
  nr. 02 din 12 aprilie 2023

   

   

Decizie „Cu privire la plângerea repetată a domnului Alexandru Vișan împotriva jurnalistei Natalia Rîbcic-Morari”

1. Consiliul de Presă constată că nu dispune, în acest caz, de suficiente informații pentru a se pronunța fără echivoc privind existența sau lipsa unor încălcări deontologice în comportamentul profesional al jurnalistei Natalia Rîbcic-Morari.

2. Consiliul de Presă încurajează jurnaliștii să evite orice situație care ar putea fi interpretată ca o încercare de intimidare la adresa surselor și/sau a protagoniștilor, în spiritul prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea Hotelului „Jumbo” împotriva portalului Pulsmedia.md și a jurnalistului Vadim Ungureanu”

Consiliul de Presă constată că subiectul articolului „EXCLUSIV // (VIDEO) Un student de la Academia MAI s-a dat în spectacol la un Hotel din Chișinău. A alergat în pielea goală pe coridoare" nu este de interes public, iar redacția portalului Pulsmedia.md și jurnalistul Vadim Ungureanu au prezentat detalii senzaționale și aduc daune de imagine nejustificate unei entități juridice private.

Consiliul de Presă recomandă redacției portalului Pulsmedia.md să excludă denumirea hotelului „Jumbo” din conținutul articolului reclamat.

Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

Decizie „Cu privire la plângerea doamnei Angela Frolov împotriva portalului Kp.md”

Consiliul de Presă constată că titlul articolului „Тиндер-сюрприз: Россиянка познакомилась в интернете с парнем из Молдовы, вышла за него замуж, а через полгода узнала, что он – женщина с резиновым "достоинством"” este unul formulat tendențios și încalcă prevederile art. 2.11 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare), deoarece titlul pune accent pe identitatea de gen a unuia dintre protagoniști, iar materialul jurnalistic propriu-zis reflectă o infracțiune de înșelătorie.

Consiliul de Presă recomandă angajaților portalului Kp.md să evite plasarea de titluri care pun accent pe detaliile senzaționale și nu reflectă informația din text. De asemenea, Consiliul de Presă recomandă redacției să evite abordările discriminatorii în mediatizarea subiectelor referitoare la grupurile vulnerabile

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Alexandru Vișan împotriva ziarului „Unghiul”

Consiliul de Presă întrerupe examinarea plângerii domnului Alexandru Vișan împotriva ziarului „Unghiul” deoarece încălcările semnalate au fost remediate de redacție.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Vasile Secrieru împotriva TV NORD”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către Tvn.md, la documentarea și publicarea reportajului „Consiliul Raional Rîșcani a împuternicit un avocat pentru a reprezenta drepturile…”, a prevederilor articolului 2.9 (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea) și ale articolului 2.16 (Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice) din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Rosian Vasiloi împotriva Jurnal.md și a jurnalistului Pavel Păduraru”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul Jurnal.md și autorul Pavel Păduraru, la documentarea și publicarea articolului „SCANDAL. Afacerea ascunsă cu bărbați din Ucraina ar putea să-i facă milionari pe polițiștii noștri de frontieră?”, a prevederilor articolului 2.7 (Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată), articolului 2.9 (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), articolului 2.16 (Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice) și ale articolului 2.19 (Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte) din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului Deschide.md”

Consiliul de Presă a examinat materialul jurnalistic „Dodon, Șor și Ceban încearcă să diminueze importanța sancțiunilor americane și acuză guvernarea PAS că a „influențat” SUA”, publicat de portalul Deschide.md la 27 octombrie 2022, și nu a constatat încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului ReplicaMedia.md”

Consiliul de Presă constată că, la publicarea articolului reclamat de domnul Ion Ceban, portalul ReplicaMedia.md a încălcat prevederile articolului 2.11 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare).

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului Noi.md”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul Noi.md, la documentarea și publicarea articolului reclamat de domnul Ion Ceban, a prevederilor articolului 2.9 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), deoarece nu a prezentat și reacția/punctul de vedere al celui vizat, Ion Ceban.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului ZiarulNational.md”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul ZiarulNational.md a prevederilor articolului 2.9 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), deoarece în articolul „Igor Dodon și MAN-ul lui Ion Ceban, finanțați de serviciile speciale RUSEȘTI. Gavrilița: „În „Global Magnitsky Act” sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ILEGAL în timpul campaniilor electorale - Dodon și MAN” nu a prezentat și reacția/punctul de vedere al celui vizat, Ion Ceban.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?