logo
Consiliile de presă din şapte ţări au constituit o reţea regională de autoreglementare jurnalistică
2011-10-12 13:43:00

Reţeaua a fost constituită pentru a facilita soluţionarea problemelor comune de consolidare a structurilor de autoreglementare jurnalistică, schimbul de experienţă şi de bune practici în responsabilizarea presei şi soluţionarea amiabilă a litigiior dintre mijloacele de informare în masă şi consumatorii de informaţii. Una din sarcinile pe care şi le-a stabilit reţeaua este examinarea extrateritorială a plângerilor privind încălcarea normelor de etică jurnalistică. Memorandumul Reţelei organizaţiilor de autoreglementare în mass-media poate fi accesat pe pagina web a Consiliului de Presă din Moldova, la adresa:

http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/documente/Memorandum_rus.pdf

(deocamdată este accesibilă doar versiunea în limba rusă).

La conferinţa anuală a AIPCE (5-8 octombrie 2011, Moscova) au participat reprezentanţi ai 30 de consilii de presă din ţările situate pe continentul Eurasia, inclusiv state membre UE, ale Parteneriatului Estic ş.a. Participanţii la conferinţă au discutat despre necesitatea contracarării manifestărilor de rasism, intoleranţă şi a instigării la ură prin intermediul mass-media, experienţa de examinare a litigiilor dintre presa on-line şi consumatorii de informaţii, libertatea presei în ţările care au aderat recent la Uniunea Europeană şi în noile democraţii, statutul de persoană publică şi reflectarea de către mass-media a vieţii private a celebrităţilor etc. Delegaţii la conferinţă au participat la acţiunile de comemorare a jurnalistei Ana Politkovskaya, ucisă la 7 octombrie 2006. 

Consiliul de Presă din R. Moldova a fost reprezentat la conferinţa AIPCE de două persoane, costurile de deplasare fiind acoperite de Consiliul Europei în cadrul Programului comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Promovarea libertăţii, profesionalismului şi a pluralismului mass-media în Caucazul de Sud şi Moldova”.

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?