logo
Consiliul de Presă atenţionează instituţiile media să respecte principiul acurateţei informaţiilor
2013-06-10 13:34:00
Membrii Consiliului de Presă au examinat materialele difuzate de mai multe instituţii mass-media la această temă şi au ajuns la concluzia că, la prima etapă, când tatăl copilului a plasat pe o reţea de socializare o informaţie despre răpirea copilului, instituţiile mass-media s-au autosesizat şi au preluat informaţia pe care au considerat-o adevărată, acţionând în interesul superior al copilului. La etapa a doua, însă, când au ieşit la iveală mai multe detalii despre „răpire”, inclusiv faptul că minorul a fost luat de la grădiniţă de mama sa, jurnaliştii şi instituţiile mass-media nu în toate cazurile au prezentat informaţiile într-o manieră onestă, iar părţile în conflict au fost prezentate dezechilibrat.

Consiliul de Presă a examinat şi plângerea Asociaţiei „Drepturi de Autor şi Conexe” (AsDAC) împotriva unor reportaje din emisiunea „Paparazzi” la postul de televiziune Jurnal TV. AsDAC s-a plâns că, în reportajele de la şedinţa Uniunii Interpreţilor Profesionişti, postul TV a denaturat sensul şi a utilizat tertipuri de montaj pentru a învinui AsDAC de neachitarea onorariilor pentru drepturile de autor ale oamenilor de creaţie. De asemenea, autorii plângerii menţionează că nu i s-a asigurat dreptul la replică preşedintelui asociaţiei, Anatol Chiriac, care a fost vizat direct în unul din reportaje.

Membrii Consiliului de Presă au constatat că, în linii mari, în reportajele reclamate nu au fost admise derogări de la normele deontologice jurnalistice, părţile în conflict au fost prezentate echilibrat, iar autorii au făcut demersurile necesare pentru a obţine comentariul preşedintelui AsDAC, care însă era plecat în deplasare şi nu a putut oferi o replică. Cu toate acestea, Consiliul de Presă i-a recomandat preşedintelui AsDAC să solicite dreptul la replică în ce priveşte acuzaţiile indirecte care i-au fost aduse, iar postului Jurnal TV – să-i ofere dreptul la replică, în conformitate cu prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?