logo
Consiliul de Presă face apel la responsabilitate editorială în reflectarea mediatică a cazurilor de suicid
2012-05-07 14:29:00
În ultima perioadă, Consiliul de Presă a examinat mai multe plângeri din partea consumatorilor de produse informaţionale care vizează reflectarea în mass-media a unor cazuri de suicid. Membrii Consiliului de Presă au constatat că deseori jurnaliştii şi instituţiile mass-media au încălcat normele deontologice şi bunele practici jurnalistice, prezentând cazurile de suicid exclusiv prin prisma senzaţionalului, lansând informaţii şi acuzaţii neverificare şi neconfirmate oficial, fără a asigura dreptul la replică, uneori au admis imixtiuni în viaţa privată a victimelor, a membrilor familiilor acestora şi a unor persoane terţe. Consiliul de Presă recomandă redacţiilor să evite pe cât e posibil abordarea subiectelor de acest gen, în special când interesul public nu prevalează asupra interesului privat. Dacă totuşi optează pentru reflectarea cazurilor de suicid, jurnaliştii şi instituţiile mass-media au obligaţia deontologică şi legală să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al victimelor şi membrilor familiilor acestora. Suicidul este un fenomen personal complex, iar reflectarea mediatică a acestuia nu se poate reduce la oferirea unor explicaţii simpliste celor întâmplate, informarea nu poate fi bazată doar pe supoziţiile unor persoane, iar prezentarea tehnicilor suicidare este inadmisibilă. În reflectarea cazurilor de suicid, editorii şi jurnaliştii au obligaţia morală să ia în calcul impactul pe care îl pot avea aceste materiale asupra altor oameni, inclusiv asupra minorilor sau a unor persoane cu psihicul labil. Consiliul de Presă reaminteşte că misiunea jurnalistului este de a reflecta faptele, dar şi de a încerca să explice fenomenul şi circumstanţele în care se produc evenimentele. Dacă un caz de suicid merită atenţia mass-media, trebuie să oferim spaţiu nu doar pentru informarea echilibrată despre evenimentul propriu-zis, ci şi pentru a informa oamenii unde pot obţine ajutor în caz de necesitate, din perspectiva oferirii de soluţii pentru situaţii care, la prima vedere, par fără speranţă.
Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?