logo
Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri
2013-12-06 17:13:00
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Consiliul de Presă în cazul publicării pe pagina web a a ziarului „Timpul de dimineaţă”, iar ulterior şi de alte instituţii mass-media, a unui articol critic despre numirea Lilianei Catan în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Liliana Catan a cerut CSM să intervină, afirmând că informaţiile publicate nu corespund adevărului şi o discreditează. La 12 noiembrie anul curent, CSM a adoptat o hotărâre în care a constatat că informaţiile publicate aduc atingere onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale ale judecătoarei şi a solicitat examinarea cazului de către Consiliul de Presă.

Consiliul de Presă a solicitat ziarului „Timpul de dimineaţă” să prezinte observaţii şi opinii asupra sesizării CSM. În răspunsul lui Constantin Tănase, fondatorul publicaţiei, se menţionează că articolul respectiv a fost preluat de pe un blog şi redacţia a făcut trimitere directă la sursă, iar decizia editorială de a republica articolul s-a bazat pe verificarea informaţiilor şi convingerea că ele corespund realităţii şi sunt de interes public major. În răspuns se mai spune că la momentul publicării redacţia nu a reuşit să obţină o reacţie a judecătoarei la cele publicate pe blog, însă şi-a exprimat ulterior disponibilitatea de a oferi dreptul la replică, propunere respinsă atunci de magistrată. Redacţia a reiterat propunerea de a publica replica la acest material dacă dreptul la replică va fi solicitat.

În decizia adoptată, Consiliul de Presă i-a recomandat judecătoarei Liliana Catan să facă uz de dreptul la replică, iar publicaţiei „Timpul de dimineaţă” – să asigure publicarea replicii, aşa cum prevede Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

În baza acestui caz, membrii Consiliului de Presă au făcut mai multe recomandări privind preluarea informaţiilor publicate pe blogurile unor persoane terţe. Astfel, redacţiilor şi jurnaliştilor li s-a recomandat să fie foarte atenţi când preiau informaţii postate pe bloguri, deoarece din momentul republicării instituţia mass-media trebuie să-şi asume unele responsabilităţi deontologice, inclusiv de oferire a dreptului la replică. Instituţiilor mass-media li s-a recomandat să preia doar informaţii publicate pe blogurile, autorii cărora pot fi identificaţi, cu linkul direct la sursă, plasând materialele republicate la rubricile de opinii, iar în cazul în care acestea conţin acuzaţii în adresa altor persoane, informaţiile ar trebui verificate, iar persoanelor vizate să le fie asigurat dreptul la replică.
Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?