logo
Consiliul de Presă: Filmările în sălile de reanimare încalcă deontologia profesională
2013-03-26 10:33:00
În cadrul şedinţei Consiliului de Presă, preşedinta acestuia, Ludmila Andronic, a menţionat că prin subiectul reportajului s-a dorit o sensibilizare şi o atenţionare a părinţilor în ceea priveşte accidentările casnice, lucru care trebuie încurajat, însă astfel de situaţii trebuie tratate cu maximă responsabilitate, iar filmările în sala de reanimare încălcă dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor.

Un alt membru al Consiliului, Inga Burlacu, a menţionat că deontologia profesională le cere jurnaliştilor să respecte intimitatea persoanelor şi să ceară permisiunea de a le filma în astfel de situaţii. În acelaşi timp, profesioniştii media nu trebuie să furnizeze publicului detaliile morbide ale situaţiilor tragice. În plus, în sălile de reanimare trebuie să se respecte reguli stricte de igienă, iar intrarea oricărei persoane în acest spaţiu poate pune în pericol viaţa copilului.

La şedinţă a participat şi şefa Serviciului de informare şi comunicare al Ministerului Sănătăţii, Veronica Istrati, care a menţionat necesitatea elaborării unor reglementări privind accesul în scop profesional al reprezentanţilor instituţiilor mass-media în instituţiile medicale cu regim special. Consiliul de Presă va transmite Ministerului Sănătăţii propunerea de a contribui la elaborarea unui asemenea regulament care va ţine cont de prevederile legale şi practicile europene în domeniu, în aşa fel încât să fie asigurate atât drepturile şi libertatea jurnaliştilor de a se documenta, cât şi drepturile pacienţilor, în special ale copiilor. (IPN)
Inapoi

Noutăți recente

  • Cine vine la Forumul Media 2023? ATELIERE: abordări inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?