logo
APEL către instituţiile mass-media din Republica Moldova
2010-05-12 09:48:00

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către instituţiile mass-media din ţară să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms-urile expediate în timpul emisiunilor în direct.

Mai mulţi consumatori de produse mass-media au cerut Consiliului de Presă să intervină pentru a determina instituţiile de presă scrisă, audiovizuală, precum şi portalurile informaţionale să renunţe la difuzarea mesajelor cu caracter defăimător transmise de persoane necunoscute prin sms în timpul emisiunilor în direct la posturile de televiziune sau prin comentarii pe paginile web ale instituţiilor mass-media. Consiliul de Presă reaminteşte că dreptul la exprimare liberă este o valoare protejată de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, la fel ca şi dreptul la apărarea reputaţiei.

După examinarea unor cazuri de acest fel în şedinţa din 6 mai a.c., Consiliul de Presă se adresează cu un apel comun către toate instituţiile mass-media din ţară, solicitând ca mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. În acest fel, vor fi evitate potenţiale cauze de învinuire de defăimare prin intermediul mass-media, iar instituţiile de presă vor face dovada responsabilităţii în faţa publicului.

Inapoi

Noutăți recente

  • Cine vine la Forumul Media 2023? ATELIERE: abordări inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?