logo
ATELIERE // Cine vine la Forumul Mass-Media 2022?
2022-11-13 15:56:21

Ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova va avea loc pe 22 și 23 noiembrie 2022 în municipiul Chișinău. Hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, amploarea fenomenului „copy paste”, depășirea fazei de epuizare profesională, monetizarea conținutului în presa scrisă și online, moderarea comentariilor, evitarea și gestionarea conflictelor de interese – acestea sunt temele celor șase ateliere care vor avea loc în cadrul evenimentului.

În prima zi a Forumului, pe 22 noiembrie 2022, vor avea loc trei ateliere pe subiecte actuale ce îi vizează și preocupă pe colaboratorii mass-media.

Hărțuirea online a devenit una dintre cele mai grave amenințări la adresa libertății presei și a jurnaliștilor. Acesta va fi subiectul atelierului „Hărțuirea jurnaliștilor în mediul online. Pericole, provocări, soluții”, moderat de Viktorya Vilk și Jeje Mohamed, experte ale organizației PEN America din SUA. Viktorya este directoare pentru siguranță digitală și libera exprimare la PEN America, unde a creat și conduce Programul de apărare împotriva abuzului online al jurnaliștilor. Jeje are peste nouă ani de experiență în domeniul drepturilor omului, jurnalism și securitate în Orientul Mijlociu și la nivel internațional.

Fenomenul „copy paste” afectează foarte mult redacțiile care depun efort pentru documentarea materialelor, iar ulterior acestea sunt piratate și folosite în scop de monetizare de alte platforme, inclusiv de agregatoarele de știri. Președinta Centrului pentru Jurnalism Independent din București, România, Ioana Avadani, va aborda această problemă la atelierul „Fenomenul copy paste în jurnalism: ce soluții există?”. Ioana are o experiență de peste 25 de ani în media, a fost redactor-șef adjunct al unei agenții de presă, redactor TV.

Arderea profesională sau „burnout” îi afectează tot mai mult pe jurnaliști, mai ales în perioadele de criză, cum a fost la începutul pandemiei, iar acum a războiului, când presiunea este foarte mare. Subiectul va fi discutat cu expertul Gavin Rees, la atelierul „Epuizarea profesională și post-trauma: cum facem față?”. Gavin este consilier principal pentru formare și inovare la organizația internațională Dart Center for Journalism and Trauma. Din 2008 este consultant și formator în domeniul conștientizării traumei pentru redacții, organizații de sprijin media și școli de jurnalism din Europa, precum și la nivel internațional.

În ziua a doua a Forumului se vor desfășura alte trei ateliere cu experți internaționali care își vor împărtăși experiența și vor încerca, împreună cu participanții, să găsească soluții pentru problemele existente.

La atelierul „Management, conținut, monetizare în presa online și presa scrisă”, expertul ucrainean Sergii Cherniavskyi va vorbi despre modelele eficiente de monetizare a conținuturilor mediatice. Sergii este manager media cu 20 de ani de experiență. El a oferit consultanță la peste o sută de redacții în probleme de management media și creștere a audienței, crearea unui sistem de venituri din vânzarea de conținut etc.

Moderarea comentariilor la articolele publicate pe site-uri și rețele sociale este subiectul atelierului „Moderarea comentariilor: practici bune și practici proaste” cu participarea jurnalistului Cătălin Tolontan, coordonator editorial al publicației Libertatea. Cătălin este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România, cu o experiență în presă de circa 30 de ani, autor al unor investigații jurnalistice de mare impact care au generat „cutremure” în unele sisteme de administrare a treburilor publice din România.

Puterea mass-media stă, în primul rând, în credibilitatea ei și îi obligă pe jurnaliști la un comportament etic. Este datoria jurnalistului să păstreze credibilitatea redacţiei pentru care lucrează, a lui însuși și, prin aceasta, a întregului corp profesional. „Jurnalismul etic: cum evităm și cum gestionăm conflictele de interese?” este tema atelierului moderat de jurnalistul Manfred Protze de la Comitetul de reclamații al Presserat-ului (Consiliul de Presă din Germania). Manfred a lucrat redactor de știri la Agenția Germană de Presă timp de 33 de ani și este membru al Presserat din 1987. În această perioadă, a fost implicat în soluționarea a circa 20.000 de reclamații.

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2022 are loc pe pagina web oficială (https://mediaforum.md/event/2022) și va fi deschisă până pe 14 noiembrie 2022 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2022 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a Forumului.

Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House.

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?