1. Articolul 9 din Legea privind sănătatea mintală (Nr. 1402 din 16.12.1997) se referă la păstrarea secretului medical și stipulează că ”Informaţiile despre tulburările psihice, despre solicitarea de asistenţă psihiatrică şi tratament într-o instituţie de psihiatrie, precum şi alte informaţii despre starea sănătăţii psihice a persoanei constituie secret medical apărat de lege.”
2. Articolul 12 al Legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului (Nr. 263, din 27.10. 2005) prevede faptul că ”(1) Toate datele privind identitatea şi starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, pronosticul, tratamentul, precum şi datele cu caracter personal sînt confidenţiale şi urmează a fi protejate şi după moartea acestuia.” și ”(2) Confidenţialitatea informaţiilor cu privire la solicitarea de asistenţă medicală, examinare şi tratament, inclusiv a altor informaţii ce constituie secret medical, este asigurată de medicul curant şi specialiştii implicaţi în acordarea serviciilor de sănătate sau în cercetarea biomedicală (studiul clinic), precum şi de alte persoane cărora aceste informaţii le-au devenit cunoscute datorită exercitării obligaţiilor profesionale şi de serviciu.”
Respectiv, divulgarea informației despre starea de sănătate și spitalizările unui pacient constituie încălcare a legislației în vigoare.
Expunerea publică a informațiilor despre starea de sănătate a unui pacient cauzează daune multiple atât pentru familia implicată în acest caz concret, cât și pentru securitatea și bunăstarea multor altor oameni care se confruntă cu discriminarea și stigmatizarea pe fundalul problemelor de sănătate mintală.
3. Cazul recent este, fără îndoială, unul regretabil și dramatic. Neavând informații documentate despre starea de sănătate mintală a persoanei responsabile, nu putem emite speculații și nici stabili un diagnostic.
Știm însă cu siguranță că discriminarea și stigmatizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală le împiedică, de cele mai multe ori, să apeleze la ajutor specializat prompt, în etapele incipiente de declanșare a tulburărilor mintale.
Conform stereotipurilor locale, ”a se afla la evidență psihiatrică” înseamnă a fi periculos pentru sine și pentru societate, a fi inutil și condamnat la izolare. Tocmai din acest motiv, sute de persoane cu depresie, anxietate, tulburări de comportament preferă să tacă și să înfrunte în singurătate simptomele și durerea, sperând că acestea vor trece de la sine. La ajutor specializat se ajunge, de prea multe ori, când e târziu.
4. Echivalând problema de sănătate mintală cu un comportament imprevizibil și agresiv, nu rezolvăm nimic. Doar participăm la perpetuarea unei prejudecăți și punem în pericol sănătatea semenilor noștri.
Este demonstrat științific faptul că, de cele mai multe ori, persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt victime ale violenței, și nu agresori.
5. Vă îndemnăm să fiți atenți la emoțiile și gândurile oamenilor dragi, să susțineți persoanele aflate în situații de viață noi și complexe (sarcina, perioada post-partum, divorț, pierdere a cuiva apropiat, etc.). Dacă simțiți că persoana are schimbări în comportament, e pasivă, pesimistă sau are gânduri sumbre – apelați la serviciile Centrelor comunitare de sănătate mintală.
Centrele comunitare de sănătate mintală funcționează în toate sectoarele municipiului Chișinău și în majoritatea centrelor raionale din Republica Moldova. Echipa Centrului Comunitar de Sănătate Mintală este formată din specialiști psihiatri, psihologi, asistenți medicali și asistenți sociali.
*NOTĂ: Proiectul „MENSANA - Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat la nivel local de IP Trimbos Moldova, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Obiectivul general este inițierea reformei sistemului sănătății mintale la nivel național, însoțită de un cadru juridic şi de reglementare revizuite şi de mecanisme financiare, şi consolidarea modelului de servicii comunitare de sănătate mintală, prin dezvoltarea, testarea şi introducerea acestui model în 4 raioane: Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul.
Pentru informații suplimentare:
Constanța Popa
Consultant Comunicare și Anti-Stigma,
proiectul „MENSANA - Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”
Tel: +373 79400310, E-mail: constanta.popa@trimbos.md
Chișinău, 14 august 2017
Noutăți recente
AGORA.MD A OBȚINUT PREMIUL NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2024
citeste mai multFORUMUL MASS-MEDIA 2024 ÎNCEPE LA CHIȘINĂU
citeste mai multLUNI, 25 NOIEMBRIE 2024, VA AVEA LOC ŞEDINŢA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?