logo
Consiliul împotriva discriminării: Kp.md trebuie să-și ceară scuze de la deținuții pe viață
2020-11-30 11:05:44

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) a constatat că portalul publicației Комсомольская Правда в Молдове a instigat la discriminarea deținuților pe viață, în cel puțin două articole, publicate în 2019 și 2020. Instituția a ajuns la această concluzie după examinarea articolelor „Пожизненно - не срок: В Молдове убийцы и педофилы голодают, требуя выпустить их на свободу”, și „«Ты не жулик»: В Молдове преступники, отбывающие пожизненное наказание, требуют, чтобы их любили и уважали”, la solicitarea Consiliului de Presă.

În ședința CPEDAE a fost audiat și autorul articolelor, Leonid Reabkov, dar și deținutul Veaceslav Drăguțan, care a depus anterior plângeri la Consiliul de Presă, argumentând că eticheta „маньяки, педофилы, убийцы”, aplicată de KP tuturor condamnaților la detenție pe viață, l-a afectat personal, reprezintă o jignire și îi lezează drepturile.

Leonid Reabkov, la rândul său, a susținut că formularea „maniaci, ucigași și pedofili” reprezintă, de fapt, un citat din cuvintele purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea. Citat și el în ședință, Oleg Pantea a spus că nu a folosit aceste cuvinte, dar a precizat că a citit articolele și nu l-a deranjat formularea, înțelegând că astfel publicația vrea să facă articolul „mai atractiv”. Reabkov a mai spus că deținutul pe viață care a depus plângerea la Consiliul de Presă nu ar trebui să pretindă că are drepturi, iar ședința de audieri ar fi o pierdere de timp.

După audieri și deliberări, CPEDAE a decis: 1. Faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de statut social; 2. CPEDAE recomandă KP să aducă scuze în scris deținuților pe viață pentru expresiile instigatoare la discriminare prin intermediul aceleiași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite.

Publicația poate contesta decizia luată de CPEDAE în termen de 30 de zile în instanța de judecată. 

Deciziile Consiliului de Presă pe marginea articolelor în care KP a folosit termenii discriminatori pot fi găsite aici, aici și aici.  

Inapoi

Noutăți recente

  • Cine vine la Forumul Media 2023? ATELIERE: abordări inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?