logo
Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul încălcării principiului prezumţiei nevinovăţiei de către portalul Publika.md"
2016-11-24 16:54:04

Autosesizându-se în şedinţa publică din 24 noiembrie 2016, la propunerea Secretariatului Consiliului de Presă, privind publicarea de către portalul Publika.md a articolului „Aici trăieşte asasina Ana Ursachi!" Afişe umilitoare la intrarea în blocul UCIGAȘEI (FOTO)”[1], care ar fi încălcat principiul prezumţiei nevinovăţiei,

analizând articolul „Aici trăieşte asasina Ana Ursachi!" Afișe umilitoare la intrarea în blocul UCIGAȘEI (FOTO)” în versiunea iniţială, publicată la 30 octombrie 2016, şi în versiunea cu titlul redactat în „Aici trăieşte asasina Ana Ursachi!" Afișe umilitoare la intrarea în blocul acesteia (FOTO)”,

analizând reportajul „O vor pe Ursachi la puşcărie”, difuzat de postul de televiziune Publika TV,     

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

               

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că în articolul „Aici trăiește asasina Ana Ursachi!” Afișe umilitoare la intrarea în blocul UCIGAȘEI (FOTO)”, publicat de portalul Publika.md, şi în reportajul „O vor pe Ursachi la puşcărie”, difuzat de postul de televiziune Publika TV, a fost încălcat principiul prezumției nevinovăției, prevăzut de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolele 4.9 şi 4.10 (4.9: Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa; 4.10: În relatările privind procesele în justiţie, jurnalistul respectă dreptul la viaţă privată şi cel la un proces echitabil al tuturor celor implicaţi). Astfel, protagonista a fost etichetată și acuzată direct de asasinare, cu toate că nu există nicio hotărâre judecătoarească definitivă și irevocabilă care ar stabili acest lucru. De asemenea, redacția nu i-a asigurat persoanei vizate dreptul la replică, iar utilizarea/difuzarea unui număr mare de imagini/caricaturi care o reprezintă pe protagonistă în context direct acuzator (”Ana Ursachi la pușcărie”, ”Asasin în lege”, ”В этом подъезде живет убийца! Её зовут Анна Урсаки”), cu indicarea, pe site, a adresei de domiciliu a protagonistei, indică asupra dorinței redacției de a amplifica mesajul acuzator.
  2. Consiliul de Presă reaminteşte că implicarea jurnaliştilor şi a instituțiilor mass-media în campanii de hărţuire publică a unor persoane bănuite sau cercetate pentru presupuse încălcări ale legislaţiei contravine deontologiei profesionale jurnalistice şi încalcă dreptul persoanelor vizate la un proces echitabil şi corect.
  3. Consiliul de Presă recomandă portalului Publika.md şi postului de televiziune Publika TV să evite utilizarea în articole şi reportaje a calificativelor, etichetelor şi acuzațiilor care nu sunt stabilite definitiv de instanțele de judecată şi să asigure echilibrul materialelor jurnalistice conform prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 04 din 24 noiembrie 2016

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?