logo
Decizie "Cu privire la plângerea domnului Anatolie Vântu împotriva jurnalistei Lilia Zaharia şi Asociaţiei Presei Independente (API)"
2012-12-19 19:21:17

Examinând în şedinţa publică din 19 decembrie 2012 plângerea depusă de domnul Anatolie Vântu, primarul satului Boşcana, raionul Criuleni, împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise de jurnalista Lilia Zaharia, reporteră specială a Asociaţiei Presei Independente (API), în articolul „Primarul şi-a acordat un premiu şi a fost dat în judecată”, publicat în pagina tematică „ACTIV” nr. 5 (24)[1], editată de API,

în lipsa reclamantului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

în prezenţa reclamatei Lilia Zaharia,

luând act de situaţia de conflict de interese a secretarului Consiliului de Presă în acest caz,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

     

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Se constată că în articolul „Primarul şi-a acordat un premiu şi a fost dat în judecată” (autoare – Lilia Zaharia), publicat în pagina de promovare a implicării în viaţa comunităţii „ACTIV” nr. 5 (24), editată de Asociaţia Presei Independente (API), nu au fost încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Astfel, autoarea articolului a fost nepărtinitoare şi a prezentat echilibrat opinii/poziţii diferite privind subiectul abordat, inclusiv replica domnului Anatolie Vântu, primarul satului Boşcana, la acuzaţiile care i se aduc.
  2. Reieşind din constatarea făcută în punctul 1 al prezentei Decizii, plângerea domnului Anatolie Vântu împotriva jurnalistei Lilia Zaharia se respinge ca nefondată.
  3. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 19 decembrie 2012

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?