logo
Decizie ”Cu privire la sesizările privind incitarea la discriminare în ştirile despre conflictul cu implicarea unor tinere de origine arabă”
2019-11-18 00:36:42

Examinând în şedinţa publică din 29 octombrie 2019 sesizarea domnului Dumitru Panait privind menţionarea etniei protagonistelor în ştirile care au relatat despre conflictul dintre două studente străine ale Universtităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi o locuitoare a municipiului Chişinău care a fost agresată fizic sub privirile copilului ei; reclamantul consideră accentuarea etniei nejustificată şi cu posibil efect de incitare la discriminare;

analizând articolul anexat de reclamant "Igor Dodon a venit cu o reacţie la cazul înregistrat recent, când o tânără mamă a fost bătută în stradă de cîteva studente arabe: Asemenea gesturi trebuie penalizate!”, publicat de portalul postului de televiziune Accent TV www.a-tv.md la 30 septembrie 2019;

analizând articolul «В Кишиневе женщина сделала замечание девушкам, говорящим на арабском, что они "не так одеты", а те ее избили», publicat de portalul www.kp.md la 30 septembrie 2019;

 bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

              

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă ia act de sesizarea domnului Dumitru Panait privind reflectarea de către instituţiile mass-media a unui subiect de interes public cu accente discriminatorii.
  2. Având în vedere faptul că incidentul vizat în sesizare a fost reflectat de mai multe instituţii mass-media, Consiliul de Presă se adresează către toţi jurnaliştii cu recomandarea să asigure respectarea prevederilor Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care ţin de protecţia drepturilor omului, în special articolul art. 3.18 ("Jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.") şi art. 3.19 ("Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală şi alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial").
  3. Consiliul de Presă atrage atenţia instituţiilor mass-media asupra necesităţii de a modera comentariile de pe paginile web care incită la ură şi discriminare, aşa cum prevede art. 2.40 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova ("Instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum şi a celor de pe rețelele de socializare, nu-şi permit şi nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale şi cele deontologice").
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 02 din 29 octombrie 2019

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?