logo
Finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie jurnalistică 2018 sunt: Mold-street.md, Newsmaker.md, “СП” (Bălţi) și TVR Moldova
2018-11-23 17:13:47

Consiliul de Presă a desemnat finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie jurnalistică, ediţia 2018. În finala concursului au ajuns patru din cele 16 instituţii mass-media nominalizate. Câştigătorul va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2018”. 

Finaliştii concursului au fost selectaţi după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 24 septembrie – 15 noiembrie 2018, consumatorii de media au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru cele 16 instituţii mass-media1 care au fost propuse pentru Premiul naţional de etică şi deontologie jurnalistică 2018. Ulterior, comportamentul profesional al acestor instituţii media a fost apreciat de un grup de experţi şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite patru instituţii mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): portalul Mold-street.md, portalul Newsmaker.md, săptămânalul СП (Bălţi) și postul de televiziune TVR Moldova.

Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, în cadrul unei şedinţe speciale închise, Consiliul de Presă va decide care din aceste patru instituţii media finaliste va primi Premiul naţional de etică şi deontologie jurnalistică 2018. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câştigător dacă va considera că în anul curent nu există instituţii media demne de acest premiu.

Câştigătorul concursului va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2018”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, care va avea loc la 6 decembrie 2018.

Premiul naţional de etică şi deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă, în 2016 – portalului Anticoruptie.md, în 2017 – săptămânalului „Ziarul de Gardă”.

 

[1] Portalurile: Agora.md, Diez.md, Mold-street.md, Newsmaker.md, Rise.md, Nokta.md (Comrat), ziarele: Cuvântul (Rezina), Expresul (Ungheni), Observatorul de Nord (Soroca), СП (Bălţi), revista Natura, agenţia de presă IPN, posturile de televiziune BAS TV (Basarabeasca), TVR Moldova, TV8, postul de radio Radio Chişinău

 

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?