logo
Forumul Mass-Media la a cincea ediție
2019-11-04 10:00:00

04.11.2019 / Astăzi la Chișinău începe a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL). La eveniment sunt așteptați circa 180 de jurnaliști și manageri media, studenți și cadre didactice de la facultățile de jurnalism, comunicatori, bloggeri, reprezentanți ai structurilor de reglementare și autoreglementare jurnalistică, alte persoane interesate.

În deschiderea Forumului, vor lua cuvântul Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, ambasadoarea Suediei, Anna Lyberg, și Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander. Va urma o discuție de grup la tema situației presei din țara noastră, la care au fost invitați reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, autorităților de reglementare în domeniul audiovizualului și al concurenței, experți media din societatea civilă. În agenda primei zile a Forumului Mass-Media 2019 mai sunt incluse o prezentare a unui expert din Canada la tema sindicalizării jurnaliștilor ca formă de protecție și de responsabilizare a mass-media și o altă prezentare despre GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor în Uniunea Europeană) și felul cum acest document european influențează activitatea jurnalistică, care va fi ținută de o expertă din Federația Rusă. Alte trei masterclass-uri ale unor experți din Lituania, România și de la Google News Lab despre crowdfunding pentru proiecte media, verificarea informației și desfășurarea campaniilor media de impact, dar și un atelier la tema egalității de gen, vor avea loc în după-amiaza zilei de 4 noiembrie.

În a doua zi a Forumului, sunt planificate alte patru ateliere tematice cu experți din Polonia, Belarus și de la Deutsche Welle Akademie la teme ca monetizarea și reclama nativă, jurnalismul digital și alte inovații, dar și gestionarea situațiilor stresante în munca jurnalistică.

La Forumul Mass-Media 2019 va avea loc și o lansare de carte. Este vorba de „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova, anul 2019”, care conține nouă investigații jurnalistice despre utilizarea ineficientă și delapidarea banilor publici și a asistenței europene. Ideea editării acestei cărți a fost inspirată de la o inițiativă similară, realizată de câțiva ani în Bulgaria, acesta fiind unul din cele mai cunoscute proiecte regionale de investigare a delapidărilor fondurilor europene.

În cele două zile ale Forumului, vor fi prezentate rezultatele a trei concursuri naționale pentru jurnaliștii și redacțiile din R. Moldova și vor fi înmânate Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2019, premiile anuale „Click pentru egalitate de gen” și „Investigațiiile jurnalistice ale anului”.

Participanții la Forumul Mass-Media 2019 urmează să adopte o rezoluție, în care vor fi punctate problemele care împiedică dezvoltarea mass-mediei în R. Moldova și solicitările către autorități pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor și pentru asigurarea pluralismului și independenței media.

Pagina web oficială a Forumului este www.mediaforum.md/event/2019

Desfășurarea Forumului mass-media 2019 este finanțată de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova şi cofinanțată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Akademie (Germania), UN Women Moldova și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?