logo
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019: cinci redacții finaliste
2019-10-29 20:38:42

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2019. În finala concursului au ajuns cinci din cele 20 de instituții mass-media nominalizate. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019 care va avea loc la 4-5 noiembrie la Chișinău.

Finaliștii concursului au fost selectați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2019, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru cele 20 instituții mass-media[1] care au fost propuse pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2019. Ulterior, comportamentul profesional al acestora a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite cinci redacții cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): portalul Moldova.org, portalul Newsmaker.md, Radio Chișinău, RISE Moldova și TV8. Conform Regulamentului concursului, la totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului.

În cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va decide care din aceste cinci instituții mass-media finaliste va primi Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2019. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în anul curent nu există instituții media demne de acest premiu.

Câștigătorul concursului va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019 care va avea loc la 4-5 noiembrie la Chișinău.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, în 2016 – portalului Anticoruptie.md, în 2017 – săptămânalului „Ziarul de Gardă”, iar în 2018 – ziarului ”SP” din Bălți.

 

Premiul este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

 

[1] Portalurile: Agora.md, Cotidianul.md, Diez.md, Moldovacurata.md, Moldova.org, Mold-street.com, Newsmaker.md, Nokta.md (Comrat), Rise.md, Sanatateinfo.md, Sic.md, Suntparinte.md, Tuk.md (Taraclia); ziarele: Cuvântul (Rezina), Ekomomiceskoe obozrenie/Logos press, Observatorul de Nord (Soroca); agenţiile de presă IPN, Infotag; postul de televiziune TV8; postul de radio Radio Chişinău.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?