logo
PREMIUL NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2022: CANDIDEAZĂ 13 REDACȚII ȘI 5 JURNALIȘTI/JURNALISTE
2022-10-08 00:04:11

Consiliul de Presă anunță etapa a doua a concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2022. La concurs au fost admise 13 redacții și 5 jurnaliști/jurnaliste, iar publicul poate vota pentru candidații preferați pe platforma online Mediaforum.md. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea ponderea de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câştigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experţilor şi a membrilor Consiliului de Presă.

Până la 30 septembrie 2022, redacțiile din R. Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă. Începând cu ediția 2020, la concurs pot participa nu doar redacțiile instituțiilor mass-media, dar și jurnaliști sau jurnaliste.

Consiliul de Presă a examinat toate propunerile și a admis la ediția din acest an 13 instituții mass-media și 5 jurnaliști și jurnaliste, după cum urmează (în ordine alfabetică):

Redacții –

Jurnaliști/jurnaliste -

  • Vasile Botnaru (Vocea Basarabiei)
  • Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă)
  • Mihail Sirkeli (Nokta.md, Comrat)
  • Viorica Tataru și Andrei Captarenco (TV8)
  • Valentina Ursu (Vocea Basarabiei)

Conform Regulamentului concursului, până la 31 octombrie 2022, candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul platformei online MediaForum.md. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult 4 instituții media candidate, după algoritmul 4 - 3 - 2 - 1. În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați și de către membrii Grupului de experți și de către membrii Consiliului de Presă, care vor acorda fiecărui candidat până la 10 puncte, în funcție de aprecierea calității jurnalismului și respectării normelor deontologice jurnalistice și aplicând criteriile stabilite în Regulamentul concursului.

La ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% - votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă care nu sunt în conflict de interese în raport cu candidații, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2022 care va avea loc la 22-23 noiembrie 2022.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul dacă va considera că în acest an niciunul dintre candidați nu merită Premiul.

În anii precedenţi, câştigători ai Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică au fost desemnaţi: Biroul din Chişinău al postului de radio Radio Europa Liberă (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul Ziarul de Gardă (2017), săptămânalul SP din Bălți (2018), postul de televiziune TV8 (2019), portalul Newsmaker.md (2020).

Notă: laureatul Premiului pentru anul 2021 a fost desemnat, însă rezultatele nu au fost anunțate, deoarece ediția 2021 a Forumului Mass-Media a fost contramandată din cauza situației epidemiologice și a stării de urgență în sănătatea publică. Rezultatele concursului 2021 vor fi anunțate, împreună cu rezultatele concursului 2022, la Forumul Mass-Media din noiembrie 2022.

Puteți acorda puncte candidaţilor preferaţi, activând bannerul „Votează online!” de pe pagina web MediaForum.md, link direct: https://mediaforum.md/ro/lista_candidatilor

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros Moldova.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?