logo
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2022: TREI REDACȚII ȘI CINCI JURNALIȘTI ÎN FINALĂ
2022-11-13 16:40:43

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2022. În finala concursului au ajuns trei din cele 13 instituții mass-media nominalizate și cinci din cei șase jurnaliști nominalizați. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2022 care va avea loc la 22-23 noiembrie la Chișinău.

Notă: în versiunea știrii, publicată pe site-ul Consiliul de Presă pe 13 noiembrie 2022, s-a strecurat o greșeală tehnică, care a fost corectată în versiunea actualizată a comunicatului.

Finaliștii concursului au fost selectați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 5 – 31 octombrie 2022, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru cele 13 instituții mass-media[1] și cei 6 jurnaliști/jurnaliste[2], care au fost propuși pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2022. Ulterior, comportamentul profesional al candidaților a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite trei redacții cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): Oamenisikilometri.md, Radio Moldova (Redacția Actualități) și RISE Moldova. De asemenea, în finala concursului au ajuns jurnaliștii Vasile Botnaru (Vocea Basarabiei), Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă), Valentina Ursu (Vocea Basarabiei) și echipa de jurnaliști Viorica Tataru și Andrei Captarenco (TV8). Conform Regulamentului concursului, la totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului.

În cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va decide cine dintre finaliști va primi Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2022. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în anul curent nu există instituții media demne de acest premiu.

Câștigătorul concursului va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2022 care va avea loc la 22-23 noiembrie la Chișinău.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media în acest domeniu. Premiul este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros Moldova.

 


[1] Portalurile: Agora.md, Diez.md, Mold-street.com, Nokta.md (Comrat), Oamenisikilometri.md, Replicamedia.md, Rise.md, Zonadesecuritate.md; proiectul media CU SENS, agenţia de presă IPN; postul de televiziune TVR Moldova; posturile de radio Radio Chişinău și Radio Moldova (Redacția Actualități)

[2] Vasile Botnaru (Vocea Basarabiei), Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă), Mihail Sirkeli (Nokta.md, Comrat), echipa Viorica Tataru și Andrei Captarenco (TV8), Valentina Ursu (Vocea Basarabiei)

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?