logo
Viitorii jurnaliști s-au angajat să respecte normele deontologice
2023-05-04 16:07:17
Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, studenții anului întâi de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova au depus un jurământ simbolic valorilor profesionale și eticii jurnalistice. În cadrul unui eveniment festiv, studenților le-au fost înmânate legitimații cu mențiunea „presa” pentru a-și putea începe activitatea jurnalistică pe teren, totodată ei au semnat certificate emise de Consiliul de Presă, prin care s-au angajat să respecte Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
Astfel, viitorii jurnaliști s-au alăturat campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului”, lansată în anul 2020 de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din Republica Moldova.
Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, i-a îndemnat pe studenți să-și mențină integritatea profesională care este o garanție a libertății jurnalistului. „Cea mai importantă valoare a jurnaliștilor este credibilitatea. Dacă veți respecta Codul deontologic și veți avea grijă să vă păstrați integritatea profesională, veți avea parte și de încrederea publicului. Vă îndemn să fiți atenți cu redacțiile unde veți merge să lucrați. Verificați din ce surse sunt finanțate, ce interese urmăresc, dacă promovează sau nu interese politice sau economice. Jurnalistul lucrează în interes public și nu ar trebui să servească alte interese”, a menționat Viorica Zaharia.

În cadrul campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului”, sunt invitați să-și asume public valorile și normele profesionale, prin semnarea Codului deontologic, toate redacțiile instituțiilor mass-media care nu au făcut acest lucru până acum, dar și jurnaliștii ca persoane fizice, la fel și studenții facultăților și școlilor de jurnalism din țară. În anii precedenți, și-au asumat să respecte normele etice și alte grupuri de studenți la jurnalism de la universitățile și Școala de jurnalism. Codul deontologic al jurnalistului poate fi semnat și pe pagina web a Consiliului de Presă, iar lista semnatarilor – atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice este actualizată de către Secretariatul Consiliului.

Până în prezent 146 de instituţii şi asociaţii mass-media au semnat Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?