logo
ACCESAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL FACE PARTE DIN ACTIVITATEA JURNALIȘTILOR
2020-07-04 18:06:56

Consiliul de Presă informează instituțiile statului că accesarea datelor cu caracter personal face parte din activitatea curentă a jurnaliștilor de documentare a materialelor de presă și de verificare a informației. Acest instrument reprezintă un act intrinsec al activității jurnalistice și o dovadă de profesionalism și de bună credință. Or, această acțiune are loc în efortul de a afla adevărul și, respectiv, a evita publicarea unor informații false sau eronate. Replica Consiliului de Presă vine ca urmare a examinării unui demers al Centrului Național pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) care vizează activitatea Centrul de Investigaţii Jurnalistice, transmite IPN.

CNPDCP a examinat o plângere a unei avocate care vizează accesarea datelor ei personale de către Centrul de Investigații Jurnalistice și a emis o decizie în care constată încălcarea de către jurnaliști a legislației de protecție a datelor cu caracter personal. Totodată, CNPDCP a solicitat Consiliului de Presă să-și expună poziția pe marginea circumstanțelor acestui caz.
Invitată la ședința Consiliului de Presă din 2 iulie, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a spus că procesul de documentare face parte din munca oricărui jurnalist. Într-un final, articolul pentru care jurnaliștii au accesat datele cu caracter personal ale avocatei nici nu a fost publicat. Cornelia Cozonac crede că, prin astfel de plângeri, se creează „precedente periculoase” pentru activitatea jurnaliștilor și libertatea de exprimare în Republica Moldova. Juristul Centrului de Investigații Jurnalistice, Sergiu Bozianu, susține că decizia Centrului Național pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal este nefondată, neargumentată și ilegală, fiind contestată de Centrul de Investigații în instanța de judecată.
Consiliul de Presă a constatat că în acțiunile reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice, vizate în decizia CNPDCP, nu există încălcări ale normelor deontologice sau ale bunelor practici jurnalistice. De asemenea, Consiliul de Presă aduce la cunoștința CNPDCP că accesarea diferitor tipuri de date cu caracter personal face parte din activitatea curentă a jurnaliștilor de documentare a materialelor de presă și de verificare a informației.

La aceeași ședință, Consiliul de presă a examinat o plângere depusă de Eugeniu Axentiev, director al întreprinderii municipale Regia „Autosalubritate”, împotriva TV8.md, Realitatea.md, Noi.md, Omg.md și Zdg.md. Axentiev a reclamat faptul că aceste instituții de presă nu au publicat un comunicat emis de către Regie, în care se anunță despre identificarea persoanei care ar fi transmis scrisori anonime despre presupuse nereguli la această întreprindere, cu toate că anterior aceste redacții ar fi publicat fragmente din aceste scrisori anonime. Patru din cele cinci redacții vizate în plângere au răspuns la notificările Consiliului de Presă în acest caz, iar în procesul de examinare s-a constatat că unele din ele în general nu au publicat acele scrisori anonime, altele au inserat și reacția șefului de la „Autosalubritate” sau au încercat s-o obțină, iar câteva redacții au publicat informații despre salariul directorului și/sau angajările la această întreprindere municipală.

Consiliul de Presă a decis să informeze reclamantul că nicio entitate publică sau privată nu poate indica redacțiilor ce informații să preia pentru a le face publice. În același timp, lui Eugeniu Axentiev i se va recomanda să ceară dreptul la replică, în temeiul Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, acelor redacții care au publicat articole care îl vizează în context negativ fără să-i solicite opinia, însă replica trebuie să se refere strict la acuzațiile aduse în materialele jurnalistice.

Consiliul de Presă a examinat și plângerea lui Igor Hlopeţchi împotriva mai multor articole publicate de portalul Bloknot-Moldova.md. Deoarece aceleași articole au fost examinate în ședința Consiliului din aprilie, după un demers al Direcției de Poliție Chișinău, unde s-a adresat cu o plângere similară I. Hlopețchi, Consiliul de Presă a decis să nu examineze repetat conținutul acestor articole. Totodată, Consiliul a luat în considerare afirmațiile reclamantului că redacția și autorul articolului nu i-au oferit dreptul la replică și nu au publicat dezmințirea, cu toate că există decizii irevocabile ale instanțelor de drept care infirmă acuzațiile din articolele publicate. Astfel, în decizia adoptată, Consiliul de Presă va reaminti redacției Bloknot-Moldova.md că verificarea informației înainte de publicare, prezentarea opiniilor tuturor părților relevante, respectarea principiului prezumției nevinovăției și asigurarea dreptului la replică sunt principii de bază ale activității jurnalistice.

În ce privește afirmațiile reclamantului că articole care îl vizează au fost publicate la comandă contra plată, Consiliul de Presă i-a recomandat să depună o plângere la organele de drept, dacă dispune de probe. Consiliul de Presă reamintește prevederile articolului 4.1 al Codului deontologic al jurnalistului: „Jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general.”

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?