logo
Club de discuții la Ocnița: „Jurnaliștii care încalcă regulile trebuie sancționați financiar”
2019-03-25 16:44:56

Drepturile consumatorilor de produse mass-media au fost discutate cu locuitorii orașului Ocnița în cadrul unei dezbateri organizată de Consiliul de Presă. Viorica Zaharia, președinta Consiliului și Petru Macovei, secretarul Consiliului, le-au vorbit participanților despre etica și responsabilitățile jurnaliștilor. În cadrul întâlnirii, consumatorii de media au aflat cum şi unde pot depune o plângere atunci când jurnaliştii încalcă prevederile Codului deontologic.

Viorica Zaharia le-a explicat celor prezenți care este misiunea Consiliului de Presă, cum se formează componența acestuia, a oferit exemple de cazuri examinate de Consiliu. „Codul deontologic este „biblia” jurnaliștilor de care ei trebuie să se conducă, iar Consiliul de Presă urmărește respectarea Codului. Orice persoană care consideră că a fost nedreptățită de jurnaliști poate depune o plângere la Consiliul de Presă, iar noi o vom examina. În acest an, Codul deontologic va fi completat cu unele prevederi, deoarece piața media s-a dezvoltat și au apărut noi provocări, inclusiv din punct de vedere al protecției drepturilor consumatorilor de media”, a precizat Viorica Zaharia.

Petru Macovei le-a explicat celor prezenți în sală care sunt drepturile și obligațiile jurnaliștilor și cum consumatorii de media își pot apăra drepturile, dacă acestea sunt încălcate de presă. „Jurnaliștii își cunosc foarte bine drepturile, mai puțin obligațiile, din păcate. Vrem să punem cât mai multă presiune pe jurnaliști, pentru ca ei să-și respecte obligațiile. Principala obligație a jurnaliștilor este să se documenteze și să verifice informația înainte de a o publica, să prezinte informația onest și echilibrat. De asemenea, este foarte important ca jurnaliștii să ofere dreptul la replică tuturor persoanelor vizate în materialele jurnalistice. Fiți atenți la produsele jurnalistice: așa cum mergem la magazin și ne uităm la termenul de expirare al produsului, așa trebuie să analizăm bine și materialele jurnalistice”, a menționat Petru Macovei.

La rândul lor, participanții și-au exprimat părerea despre comportamentul jurnaliștilor. „Noi, maturii, avem deja o părere formată despre anumite posturi TV pe care le urmărim, dar tinerii încă își formează o opinie. Cred că trebuie de lucrat mai intens cu tinerii să înțeleagă mai bine tot arealul mediatic. Cât despre jurnaliștii care încalcă regulile, cred că ei ar trebui sancționați financiar. Și nu redacția să achite amenzile, ci ei, din propriul salariu, ca să-i responsabilizeze și să nu mai comită abateri”, consideră Maia Taraban. „Eu mă informez mult din Internet și atrag atenție la autorul știrii. Dacă văd o știre fără autor sau fără sursă, citesc mai atent și pun la îndoială cele citite. De asemenea, citesc comentariile publicate la o știre și dacă o știre este falsă, întotdeauna apare cineva în comentarii care dezminte informația”, a precizat Natalia Dîrzu.

Clubul de discuții la tema eticii și a responsabilității jurnaliștilor face parte dintr-un șir de activități care urmăresc scopul de a informa consumatorii de media despre drepturile lor și de a-i familiariza cu rolul și misiunea Consiliului de Presă ca structură națională de autoreglementare jurnalistică.

Clubul de discuții a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?