logo
Reprezentanţi ai consiliilor de presă din patru ţări se află în vizită de studiu în Moldova
2013-04-29 11:46:00

Unsprezece membri şi reprezentanţi ai structurilor de autoreglementare jurnalistică din Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Bulgaria şi România se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova. În cadrul programului pe care îl au la Chişinău, experţii au participat şi la o sedinţă a Consiliului de Presă din Moldova, expunându-şi opiniile în legătură cu plângerile examinate.

În una din plângerile examinate la şedinţă, redacţia ziarului „SP” din Bălţi a acuzat Agenţia informatională de stat „Moldpres” de preluarea neautorizată a mai multor articole de pe pagina web a ziarului. În decizia adoptata de Consiliul de Presa se constată încălcarea repetată de către „Moldpres” a normelor deontologice de preluare a materialelor jurnalistice. Referindu-se la acest caz, redactorul-şef al Agenţiei de ştiri „Fena” din Bosnia şi Hertegovina, Faruk Boric, a spus că plagiatul a devenit o mare problemă şi în ţara sa, în special odată cu dezvoltarea presei on-line, iar protecţia drepturilor de autor a devenit o problemă stringenta. „Cazul examinat de Consiliul de Presă din Moldova este unul straniu, deoarece a recurs la plagiat o agenţie de stat, fapt care agravează acuzaţia de furt intelectual”, a declarat Faruk Boric.

A doua plângere examinată de Consiliul de Presă a fost depusă de Centrul Naţional al Romilor împotriva ziarului „Komsomolskaya Pravda v Moldove”. Centrul consideră că într-un articol din ziar au fost utilizate elemente discriminatorii la adresa etniei rome, promovând stereotipuri şi incitarea la ură interetnică. Studiind articolul, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către ziar a unor prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului şi va solicita ştergerea de pe pagina web a textului respectiv şi publicarea unui material, prin care să fie retractate afirmaţiile discriminatorii în raport cu etnia romă. Directorul adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent din România, Mihaela Danga, care face parte din grupul de experţi străini sosiţi în Moldova, a declarat că, în acest caz, nu este doar o încălcare a normelor deontologice, ci şi a legislaţiei antidiscriminare, iar plângerile de acest fel ar trebui examinate de Consiliul Antidiscriminare.

În cadrul vizitei, experţii din străinătate au avut o întâlnire cu deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul căreia au discutat despre politicile publice în domeniul mass-media. De asemenea, experţii s-au întâlnit cu lectori şi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, cu preşedintele şi câţiva membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Vizita de studiu face parte din proiectul „Responsabilităţile mass-media: practici de autoreglementare jurnalistice”, implementat de Asociaţia Presei Independente, în numele Consiliului de Presă din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Programului Est Est fără Frontiere al Fundaţiei Soros-Moldova. Consiliul de Presă din Republica Moldova a fost fondat la 1 octombrie 2009.

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?