logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2014-04-11 20:59:55

    Decizie "Cu privire la plângerea domnului Alexandru Raţa împotriva săptămânalului de investigaţii “Ziarul de Gardă”

    Examinând în şedinţa publică din 11 aprilie 2014 plângerea domnului Alexandru Raţa, procurorul raionului Străşeni, privind publicarea în săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” nr. 9 (462) din 13 martie 2014 a articolului „Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, dar cu maşini de lux şi casă de milioane, construită din dosare penale” (autor – Victor Moşneag) şi pe pagina web www.zdg.md[1], prin care „a încercat denigrarea mea în faţa societăţii, indicând în articol date şi informaţii denaturate, neavînd în susţinerea lor nici o probă” (citat din plângere),

    analizând articolele „Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, dar cu maşini de lux şi casă de milioane, construită din dosare penale”, publicat în „Ziarul de Gardă” la 13 martie 2014, „PG: Procurorul Alexandru Raţa nu a fost retrogradat din funcţie”, publicat în „Ziarul de Gardă” la 20 martie 2014 şi „[FOTO/DOC]Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, cu soţie în maşină de lux şi casă de milioane”, publicat pe pagina web www.zdg.md cu redactări şi completări,

    în prezenţa reclamantului,

    în lipsa reprezentanţilor instituţiei mass-media reclamate, care a fost informată despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

    luând act de solicitarea reclamantului, confirmată în şedinţa Consiliului de Presă, de a i se oferi dreptul la replică în paginile săptămânalului „Ziarul de Gardă” şi pe pagina web www.zdg.md drept soluţie de mediere a conflictului în afara instanţei de judecată,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

     

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Apreciind efortul săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” în documentarea, investigarea şi publicarea unor materiale jurnalistice privind veniturile şi proprietăţile demnitarilor, funcţionarilor publici şi colaboratorilor structurilor/organelor de drept, Consiliul de Presă reaminteşte obligaţia deontologică a jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media de a prezenta informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată, în baza unor informaţii documentate şi verificate.
    2. Consiliul de Presă constată că unele afirmaţii din titlul şi textul articolului „Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, dar cu maşini de lux şi casă de milioane, construită din dosare penale” nu sunt confirmate în text şi lasă loc pentru speculaţii privind legalitatea dobândirii surselor pentru construcţia casei şi altor proprietăţii atribuite familiei lui Alexandru Raţa, iar autorul a făcut exces de bănuială rezonabilă, prezentând unele opinii drept fapte. Consiliul de Presă constată încălcarea, în acest caz, a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor), parţial articolele 2.5 (Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice) şi 2.7 (Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte).
    3. Consiliul de Presă îi recomandă domnului Alexandru Raţa să solicite Redacţiei săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” oferirea dreptului la replică privind afirmaţiile care îl vizează în articolul „Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, dar cu maşini de lux şi casă de milioane, construită din dosare penale” şi să formuleze replica în condiţiile prevăzute în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 2.12 (Dreptul la replică este asigurat doar dacă face referiri la fapte concrete din materialul vizat, are dimensiuni rezonabile, nu aduce acuzaţii împotriva unei terţe părţi şi este formulat în termeni decenţi).
    4. Consiliul de Presă recomandă Redacţiei săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” să-i ofere dreptul la replică lui Alexandru Raţă în paginile ziarului şi pe pagina web www.zdg.md  privind afirmaţiile care îl vizează în articolul „Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, dar cu maşini de lux şi casă de milioane, construită din dosare penale” în condiţiile prevăzute în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 2.12 (Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică. Dreptul la replică este asigurat doar dacă face referiri la fapte concrete din materialul vizat, are dimensiuni rezonabile, nu aduce acuzaţii împotriva unei terţe părţi şi este formulat în termeni decenţi).
    5. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 11 aprilie 2014

     

     

Decizie "Cu privire la plângerea Redacţiei săptămânalului “Ziarul de Gardă” împotriva Agenţiei multimedia de ştiri OMEGA"

Consiliul de Presă atenţionează Redacţia Agenţiei multimedia de ştiri OMEGA (www.omg.md) asupra necesităţii de a respecta dreptul de autor în cazul preluării conţinutului editorial care reprezintă proprietatea intelectuală a altor instituţii mass-media/jurnalişti, responsabilitate prevăzută de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova („2.4 Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor”).

Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul publicării de către portalurile informaţionale www.moldova.org, www.hotnews.md şi Postul de televiziune REN TV Moldova a unui material care prezintă scene de tratament umilitor în raport cu un presupus infractor"

Consiliul de Presă reiterează obligaţia deontologică a jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media de a promova şi a apăra drepturile omului, inclusiv dreptul oricărei persoane la un proces de judecată corect, indiferent de gravitatea faptei pe care se presupune că ar fi comis-o. Instituţiile mass-media nu trebuie să promoveze acţiunile de tratament degradant în raport cu infractori sau presupuşi infractori, fiecare faptă contrară legislaţiei urmând să fie investigată şi pedepsită în cadrul legal. Consiliul de Presă solicită jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media să nu promoveze activitatea grupurilor de cetăţeni care recurg la acţiuni de hărţuire şi tratament degradant la limita linşajului public al presupuşilor infractori, ci să ceară investigarea presupuselor infracţiuni de către structurile de drept şi să monitorizeze activitatea acestora.

Consiliul de Presă constată că, prin difuzarea imaginilor care prezintă scene de tratament umilitor şi degradant în raport cu un presupus infractor şi publicarea informaţiilor care duc la identificarea persoanei vizate, inclusiv indicarea numelui şi a locului lui de muncă, portalurile informaţionale www.moldova.org şi www.hotnews.md, parţial şi Postul de televiziune REN TV Moldova, au încălcat principiul prezumţiei nevinovăţiei, dreptul la un act de justiţie corect şi dreptul la demnitate, prevăzute de articolele 4.1 şi 4.9 ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Consiliul de Presă solicită portalulului informaţional www.hotnews.md şi Postului de televiziune REN TV Moldova să ia măsuri editoriale de corectare a încălcărilor deontologice prin retragerea materialelor sau redactarea acestora.

Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul difuzării de către Postul de televiziune Publika TV a unui reportaj care prezintă detalii ce duc la dezvăluirea identităţii unui minor în contextul unor evenimente cu conotaţie negativă"

Consiliul de Presă salută iniţiativa jurnaliştilor şi a postului de televiziune Publika TV de a sensibiliza opinia publică în legătură cu pericolul unor boli sociale, cum ar fi tuberculoza (TBC) şi de a analiza cauzele apariţiei acestora. Totodată, Consiliul de Presă atenţionează asupra inadmisibilităţii dezvăluirii datelor personale ale bolnavilor, în special ale copiilor bolnavi, şi asupra obligaţiei deontologice a jurnaliştilor de a acţiona în interesul superior al copilului.

Consiliul de Presă constată că, prin prezentarea în reportajul „Caz de tuberculoză la Scumpia” a unor detalii care duc la dezvăluirea identităţii minorei diagnosticate cu TBC, inclusiv vârsta, numele şi prenumele mamei, imaginile care prezintă casa în care locuieşte familia minorei, postul de televiziune Publika TV a încălcat prevederile articolului 4.13 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova („4.13 Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor”).

Consiliul de Presă solicită postului de televiziune Publika TV să evite pe viitor difuzarea detaliilor care pot duce la identificarea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă şi să reediteze materialul plasat pe pagina online pentru a face imposibilă identificarea minorei diagnosticate cu tuberculoză.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?