logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2021-12-22 15:00:53

    JOI, 23 DECEMBRIE 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONISILIULUI DE PRESĂ

    Joi, 23 decembrie 2021, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova. Agenda şedinţei:    1. Cu privire la plângerea domnului Titus Sărăteanu împotriva portalului Nordnews.md 2. Cu privire la plângerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră împotriva Omg.md, Kp.md, Eho.md și Today.md 3. Cu privire la plângerea jurnalistei Ludmila Barbă împotriva jurnalistei Mariana Rață 4. Cu privire la autosesizarea în cazul publicării unor imagini video cu încălcarea dreptului la demnitate umană de către Unica.md, Echipa.md și NTV Moldova 5. Cu privire la plângerea redacției „Ziarul Nostru” împotriva AgroTV Moldova 6. Cu privire la sesizarea Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii împotriva Publika TV și Stiri.md 7. Diverse. NOTE. În legătura cu pandemia de COVID-19, ședința va avea loc în regim on-line. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul printr-un mesaj transmis la adresa electronică: consiliuldepresa@gmail.com

CONCURS DESCHIS DE ALEGERE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE PRESĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA PENTRU PERIOADA IANUARIE 2022 - IANUARIE 2024

Comisia de selectare anunţă concursul deschis de alegere a membrilor Consiliului de Presă din Republica Moldova pentru perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2024. La concurs pot participa candidaţi recomandaţi de mediul jurnalistic şi de consumatorii de produse mass-media.

Dosarul de participare la concurs va include următoarele documente obligatorii:

- CV-ul candidatului/candidatei;

- o scrisoare de recomandare şi argumentare a corespunderii criteriilor indicate mai sus, semnată de conducătorul şi un reprezentant al colectivului organizaţiei sau instituţiei care îl/o recomandă;

(notă: în cazul candidaţilor propuşi de grupuri de consumatori, scrisoarea va fi semnată de cel puţin 10 persoane, cu indicarea datelor de contact ale acestora);

- acordul candidatului/candidatei privind disponibilitatea de a activa pe baze de voluntariat în calitate de membru al Consiliului de Presă, în cazul în care va fi selectat/ă.

Documentele indicate mai sus vor fi transmise în formă scanată până la data de 17 ianuarue 2022, ora 18.00, la adresa electronică a Secretariatului Consiliului de Presă: consiliuldepresa@gmail.com

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2021: trei redacții și doi jurnaliști în finală

În finala concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2021, s-au calificat trei redacții și doi jurnaliști, din cele 18 nominalizări. Calificarea a avut loc în baza voturilor publicului, a unui grup de experți și a membrilor Consiliului de Presă.

Astfel, în finala concursului au intrat portalurile Agora.md, Moldova.org și Nokta.md, jurnalista Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă) și jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă).

Forumul Mass-Media 2021 va avea loc la începutul anului viitor

Consiliul de Presă informează comunitatea jurnalistică, reprezentanții instituțiilor publice și alte persoane interesate despre amânarea desfășurării ediției a șaptea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL).

Astfel, din cauza pandemiei de COVID-19 și a prelungirii stării de urgență în sănătatea publică, organizatorii au decis să amâne desfășurarea evenimentului pentru începutul anului viitor, în speranța că situația epidemiologică din țară se va îmbunătăți și va permite desfășurarea Forumului cu participarea fizică a delegaților.

JOI, 30 SEPTEMBRIE 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

Joi, 30 septembrie 2021, cu începere de la ora 15.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la demersul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (amânată de la ședinta CP din 9 august 2021).

2. Cu privire la plângerea doamnei Zinaida Tcaci împotriva portalului Sputnik.md (amânată de la ședinta CP din 9 august 2021).

3. Cu privire la propunerea de autosesizare.

4. Cu privire la memoriul săptămânalului „Gazeta de Chișinău”.

5. Diverse

NOTE. În legătura cu pandemia de COVID-19, ședința va avea loc în regim on-line. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul printr-un mesaj transmis la adresa electronică: consiliuldepresa@gmail.com

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2021: CANDIDEAZĂ 13 REDACȚII ȘI 5 JURNALIȘTI/JURNALISTE

Consiliul de Presă anunță etapa a doua a concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2021. La concurs au fost admise 13 redacții și 5 jurnaliști/jurnaliste, iar până la 31 octombrie publicul poate vota pentru candidații preferați pe platforma online www.MediaForum.md. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea o pondere de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câştigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experţilor şi a membrilor Consiliului de Presă.

Până la 20 septembrie 2021, redacțiile din R. Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.