logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2010-11-04 10:19:00

    Doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Moldova participă la adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă

    În perioada 4-5 noiembrie 2010, la Amsterdam (Olanda) se desfăşoară adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă (AIPCE). Această alianţă întruneşte consiliile de presă şi alte structuri de autoreglementare a instituţiilor mass-media din 32 de ţări ale lumii. La adunarea anuală de la Amsterdam participă şi doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Republica Moldova. Principala temă care va fi examinată la adunarea anuală a AIPCE vizează materialele publicate în reţeaua Internet şi comentariile plasate de utilizatori în contextul plângerilor din partea cetăţenilor care parvin în adresa consiliilor de presă din diferite ţări. Reamintim că anterior Consiliul de Presă din Moldova le-a cerut instituţiilor mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. La adunarea anuală a AIPCE vor fi discutate şi alte chestiuni care ţin de libertatea de exprimare şi drepturile omului, interesul public şi viaţa privată. Consiliul de Presă din Moldova este reprezentat la această întrunire de preşedinta Consiliului Ludmila Andronic şi secretarul Consiliului Petru Macovei. Cheltuielile aferente participării reprezentanţilor Consiliului de Presă din Moldova la adunarea anuală a AIPCE sunt suportate...

CODdiscutii.JPG

Codul deontologic al jurnaliştilor va fi modificat

Consiliul de Presă şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, cu sprijinul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei, desfăşoară mese rotunde la Chişinău, Bălţi şi Cahul, pentru modificarea Codului deontologic al jurnalistului, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul va fi propus reprezentanţilor breslei şi societăţii civile pentru discuţii, a declarat Dumitru Lazur, coordonator de programe în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei. 

După elaborarea Codului, vor fi iniţiate campanii de informare a jurnaliştilor, dar şi a cetăţenilor, despre prevederile documentului. Vor fi elaborate broşuri şi spoturi video care vor promova jurnalismul responsabil. ,,În final sperăm că reprezentanţii diferitelor asociaţii de presă vor cădea de acord asupra unui document final, un cod deontologic completat al jurnaliştilor din Moldova, care ar fi ancorat la realităţile prezente ale media”, a mai subliniat Dumitru Lazur. 

Tallin 13.09.2010.jpg

Consiliile de Presă din Moldova şi Estonia fac schimb de experienţă

Tallinn, 13 Septembrie 2010 – Membrii Consiliului de Presă din Republica Moldova studiază experienţa Consiliului de Presă din Estonia în domeniul autoreglementării mass-media în cadrul unei vizite de studiu, organizată în cadrul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” (componenta – Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste).

Evenimentul a început astăzi cu prezentarea activităţii Consiliului de Presă din Estonia. Preşedintele Consiliului de Presă din Estonia, Sulev Valner, le-a oferit colegilor din Republica Moldova sfaturi privind examinarea plângerilor împotriva mass-media privind încălcarea Codului de Etică al jurnalistului. Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă din Moldova, a declarat că este sigură că vizita de studiu în Estonia va fi utilă pentru dezvoltarea ulterioară a Consiliului de Presă din Moldova ca mecanism de autoreglementare a mass-media.

ANUNŢ: Joi, 1 iulie 2010, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Şedinţa ordinară a Consiliului de Presă din R. Moldova va avea loc joi, 1 iulie 2010, cu începere de la 13.00, în sala de şedinţe a Centrului “Contact” (Chişinău, str. Bucureşti 83).

Cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din Italia şi-a dat demisia din cauza lui Berlusconi

Cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din Italia şi-a dat demisia din cauza că nu mai suportă atitudinea pro-Berlusconi a principalei emisiuni de ştiri din cadrul postului TV naţional.

APEL către instituţiile mass-media din Republica Moldova

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către instituţiile mass-media din ţară să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms-urile expediate în timpul emisiunilor în direct.

Consiliul de Presă solicită ca mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. În acest fel, vor fi evitate potenţiale cauze de învinuire de defăimare prin intermediul mass-media, iar instituţiile de presă vor face dovada responsabilităţii în faţa publicului.