logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2014-09-25 20:51:41

    Decizie "Cu privire la plângerea RISE Moldova împotriva Redacţiei ziarului „Timpul”

    Examinând în şedinţa publică din 25 septembrie 2014 plângerea Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Reporteri de Investigaţie şi Securitate Editorială (RISE Moldova)”, semnată de directorul RISE Moldova domnul Iurie Sanduţa, în care se solicită aprecierea deontologică a preluării de către site-ul www.timpul.md a investigaţiei jurnalistice ”Spălătoria rusească”: Moscova – Riga via Chişinău”[1], realizată de RISE Moldova şi publicată la 22 august 2014, cu încălcarea condiţiilor de preluare a materialelor jurnalistice, indicate expres pe site-ul www.rise.md şi în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova,

    în lipsa reprezentanţilor părţilor, care au fost informaţi despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

    luând act de faptul că, urmare a notificării Consiliului de Presă în acest caz, Redacţia ziarului „Timpul” a exclus de pe site-ul www.timpul.md investigaţia preluată de pe site-ul www.rise.md,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

         

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă atenţionează Redacţia ziarului „Timpul” asupra necesităţii de a respecta prevederile deontologice în cazul preluării conţinutului editorial care reprezintă proprietatea intelectuală a altor instituţii mass-media/jurnalişti, responsabilitate prevăzută de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova („2.4 Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor”).
    2. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 25 septembrie 2014

     

     

Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul publicării de către unele site-uri a informaţiilor neverificate care incită la ura interetnică"

Consiliul de Presă constată încălcarea de către site-urile Moldnews.md, Omg.md şi Point.md a prevederilor de bază ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv a articolelor 2.1 Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor2.2 Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect2.5 Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice.

Consiliul de Presă constată că, prin difuzarea unor informaţii neverificate şi prezentarea lor manipulatorie, fără a oferi dreptul la replică, site-urile Moldnews.md, Omg.md şi Point.md au dezinformat opinia publică, alimentând ură interetnică.

Consiliul de Presă atenţionează site-urile Moldnews.md, Omg.md şi Point.md asupra obligaţiei deontologice de a modera comentariile la ştirile publicate care incită la ură şi discriminare.

Consiliul de Presă solicită site-urilor Moldnews.md, Omg.md şi Point.md să excludă ştirile dezechilibrate de pe platformele sale sau să le redacteze pentru a dezminţi zvonurile care pot cauza tensionarea situaţiei şi conflicte interetnice.

Decizie "Cu privire la plângerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare împotriva portalului Deschide.md"

Consiliul de Presă constată că în unele afirmaţii din articolul „MAI şi DIP distrug PROBELE din DOSARUL UNGUREANU” care îl vizează pe domnul Viorel Boblic, şeful Penitenciarului nr. 4 Cricova, Redacţia Deschide.md a încălcat prevederile articolului 2.5 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (2.5 Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice); totodată, unele supoziţii ale redacţiei au fost prezentate drept fapte, contrar articolului 2.7 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (2.7 Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte).

În acelaşi timp, Consiliul de Presă constată că, prin publicarea articolului „Deschide.md prezintă SCUZE PUBLICE conducerii DIP”, Redacţia Deschide.md a răspuns solicitării DIP de a dezminţi informaţiile care nu corespund adevărului.

Consiliul de Presă solicită Redacţiei Deschide.md să nu admită pe viitor publicarea unor date neverificate în investigaţiile sale jurnalistice.

Consiliul de Presă solicită Departamentului Instituţiilor Penitenciare să asigure o comunicare eficientă şi operativă cu instituţiile mass-media, îndreptată spre soluţionarea amiabilă a posibilelor litigii, şi nu spre amplificarea acestora.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?