logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2010-01-26 18:57:00

    APELUL Consiliului de Presă către jurnalişti şi instituţiile mass-media

    Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte drepturile de autor şi să nu admită cazuri de plagiat în activitatea lor jurnalistică. Consiliul de Presă a fost sesizat de către unele instituţii mass-media referitor la acte de preluare neautorizată şi cu încălcarea reglementărilor dreptului de autor a unor articole şi ştiri din ediţiile electronice ale ziarelor şi agenţiilor de presă. Consiliul de Presă îi îndeamnă pe jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte prevederile Legii privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi ale codurilor etice pentru jurnalişti. Amintim că Legea privind dreptul de autor stabileşte că „autorul beneficiază de dreptul exclusiv de autor asupra operei sale, acesta rezultând din însuşi faptul creării ei”. Codul principiilor de etică profesională al jurnalistului din R. Moldova prevede că plagiatul este inadmisibil, iar „jurnalistul va face trimiteri la numele autorului, ori de câte ori va face uz, într-un fel sau altul, de o lucrare a colegului său”. Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti recomandă jurnaliştilor să nu imprime, multiplice sau distribuie anumite materiale, dacă nu au „un acord (verbal sau în scris) cu autorul acestora în ceea ce priveşte drepturile conexe”. În aceeaşi ordine...

Doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Moldova participă la adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă

În perioada 4-5 noiembrie 2010, la Amsterdam (Olanda) se desfăşoară adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă (AIPCE). Această alianţă întruneşte consiliile de presă şi alte structuri de autoreglementare a instituţiilor mass-media din 32 de ţări ale lumii. La adunarea anuală de la Amsterdam participă şi doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Principala temă care va fi examinată la adunarea anuală a AIPCE vizează materialele publicate în reţeaua Internet şi comentariile plasate de utilizatori în contextul plângerilor din partea cetăţenilor care parvin în adresa consiliilor de presă din diferite ţări. Reamintim că anterior Consiliul de Presă din Moldova le-a cerut instituţiilor mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător.

 

CODdiscutii.JPG

Codul deontologic al jurnaliştilor va fi modificat

Consiliul de Presă şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, cu sprijinul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei, desfăşoară mese rotunde la Chişinău, Bălţi şi Cahul, pentru modificarea Codului deontologic al jurnalistului, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul va fi propus reprezentanţilor breslei şi societăţii civile pentru discuţii, a declarat Dumitru Lazur, coordonator de programe în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei. 

După elaborarea Codului, vor fi iniţiate campanii de informare a jurnaliştilor, dar şi a cetăţenilor, despre prevederile documentului. Vor fi elaborate broşuri şi spoturi video care vor promova jurnalismul responsabil. ,,În final sperăm că reprezentanţii diferitelor asociaţii de presă vor cădea de acord asupra unui document final, un cod deontologic completat al jurnaliştilor din Moldova, care ar fi ancorat la realităţile prezente ale media”, a mai subliniat Dumitru Lazur. 

Tallin 13.09.2010.jpg

Consiliile de Presă din Moldova şi Estonia fac schimb de experienţă

Tallinn, 13 Septembrie 2010 – Membrii Consiliului de Presă din Republica Moldova studiază experienţa Consiliului de Presă din Estonia în domeniul autoreglementării mass-media în cadrul unei vizite de studiu, organizată în cadrul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” (componenta – Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste).

Evenimentul a început astăzi cu prezentarea activităţii Consiliului de Presă din Estonia. Preşedintele Consiliului de Presă din Estonia, Sulev Valner, le-a oferit colegilor din Republica Moldova sfaturi privind examinarea plângerilor împotriva mass-media privind încălcarea Codului de Etică al jurnalistului. Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă din Moldova, a declarat că este sigură că vizita de studiu în Estonia va fi utilă pentru dezvoltarea ulterioară a Consiliului de Presă din Moldova ca mecanism de autoreglementare a mass-media.

ANUNŢ: Joi, 1 iulie 2010, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Şedinţa ordinară a Consiliului de Presă din R. Moldova va avea loc joi, 1 iulie 2010, cu începere de la 13.00, în sala de şedinţe a Centrului “Contact” (Chişinău, str. Bucureşti 83).

Cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din Italia şi-a dat demisia din cauza lui Berlusconi

Cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din Italia şi-a dat demisia din cauza că nu mai suportă atitudinea pro-Berlusconi a principalei emisiuni de ştiri din cadrul postului TV naţional.